Koninklijke Burgers’ Zoo bestaat 110 jaar en heeft een missie

Arnhem, 31 oktober 2023


Koninklijke Burgers’ Zoo bestaat 110 jaar en heeft een missie


Afgelopen maart was het exact 110 jaar geleden dat directeur Johan Burgers zijn privéverzameling dieren voor het eerst openstelde voor het publiek. Het Arnhemse dierenpark is tot vandaag de dag een privaat familiebedrijf gebleven, inmiddels in de vierde generatie.

Natuurlijk vormgegeven dierverblijven
Geïnspireerd door dierentuindirecteur Carl Hagenbeck gaf Johan Burgers zijn dierverblijven vorm door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke barrières als waterpartijen, hoogte- en diepteverschillen en imposante rotspartijen. In 1923 was het eerste tralieloze roofdierenverblijf van Nederland in Arnhem te bewonderen. In 1968 opende Burgers’ Zoo het eerste safaripark van het Europese vasteland, gevolgd in 1971 door een nog nooit eerder vertoonde grote chimpanseekolonie met meerdere volwassen mannetjes op een bosrijk eiland.

Internationaal trendsettend
De opening van het overdekte tropische regenwoud Burgers’ Bush in 1988 met een oppervlakte van anderhalve hectare leidde een internationale revolutie in de dierentuinwereld in. In één jaar tijd verdubbelde het bezoekersaantal en dierentuindirecteuren uit de hele wereld kwamen een kijkje in Arnhem nemen naar dit revolutionaire project. In de zogenaamde ecodisplays worden natuurgebieden gedetailleerd nagebootst en leven dieren in grote vrijheid temidden van duizenden planten. In 1994 volgde Burgers’ Dessert, in 2000 Burgers’ Ocean, in 2008 Burgers’ Rimba en in 2017 Burgers’ Mangrove.

Familiebedrijf in de vierde generatie
Vandaag de dag staan Alex en Bertine van Hooff als vierde generatie van het familiebedrijf aan het roer. Alex van Hooff is de achterkleinzoon van oprichter Johan Burgers. Burgers’ Zoo ontving in 2013 bij het 100-jarig jubileum het predicaat ‘Koninklijk’. Inmiddels bestaat het Arnhemse dierentuin 110 jaar oud en heeft als missie een bijdrage te leveren aan natuurbehoud. 
Leerzame schoolreis

Met de leerlingen ga je tijdens een schoolreis naar Burgers' Zoo op wereldreis. Je maakt van je leerzame schoolreis meteen ook een avontuurlijke belevenis. Schoolreizigers maken gebruiken alle zintuigen om de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud, de rotswoestijn van Amerika of het tropisch koraalrif op indrukwekkende wijze te ontdekken.

Via www.schoolreis.nl/dierenpark/burgers-zoo lees je meer over een leerzame wereldreis door Burgers' Zoo.

 

Jubilea

We mogen dit jaar heel wat schoolreisbestemmingen feliciteren met hun jubileum. Burgers’ Zoo mag dus 110 kaarsjes uitblazen. Proficiat! Het Zuiderzeemuseum bestaat 75 jaar. Al 30 jaar biedt Het Berenbos van Ouwehands Dierenpark Rhenen een veilig thuis voor beren en wolven. De oudste broer Artis in Amsterdam bestaat maar liefst 185 jaar en is inmiddels één van de vijf oudste dierentuinen ter wereld. Andere jarigen zijn Attractiepark Slagharen 60 jaar, Linnaeushof 60 jaar, AquaZoo 20 jaar, Sprookjeswonderland Enkhuizen 50 jaar, Avonturenboerderij Molenwaard bestaat 5 jaar, NEMO Science Museum en Familiepark Plaswijckpark allebei 100 jaar, Dierenpark Amersfoort viert haar 75-jarig bestaan en tot slot De Club van Elf -een branchevereniging met leden uit verschillende soorten dagrecreatie- 50 jaar. Allemaal van harte gefeliciteerd!

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!