Opening jubileumjaar 75 jaar Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, 6 juni 2023


Opening jubileumtentoonstelling '75 jaar Zuiderzeemuseum'


In 1948 werd in Enkhuizen een start gemaakt met het Zuiderzeemuseum. Dat is dit jaar 75 jaar geleden en dat jubileum gaat deze schoolreisbestemming met diverse activiteiten vieren.

In het buitenmuseum is het feest: de straten en bruggen zijn versierd en drie traditionele volksfeesten komen tot leven. In een speciale jubileumtentoonstelling ‘75 jaar Zuiderzeemuseum’ ontdekken schoolreizigers en overige bezoekers alles over het ontstaan en de opbouw van het Zuiderzeemuseum.Hoe maak je een museum waar échte gebouwen en bruggen museumobjecten zijn?

Afgelopen donderdag vond in het binnenmuseum de opening plaats van de jubileumtentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum. Onder het toeziend oog van genodigden, heel veel oud-medewerkers en -vrijwilligers leidde gespreksleider Monique Ooms het feestelijke programma in goede banen. Een hoogtepunt van het openingsprogramma waren de interviews met Annelies Bouma, jongste dochter van Siebe Jan Bouma, de oprichter van het Zuiderzeemuseum en oud-medewerkers Thedo Fruithof en Victor Kersten. Zij keken terug op het ontstaan en de bouw van het buitenmuseum.

Museumdirecteur Stephan Warnik blikte vooruit op de toekomst: ‘Het gekke is dat als ik vooruitkijk, ik juist hoop dat alles er zo uitziet als nu. Dat is onze bijzondere taak. De middelen die we daarvoor inzetten en de manier waarop we naar ons erfgoed kijken die moeten natuurlijk wel helemaal actueel zijn.’ De tentoonstelling is vanaf 2 juni te bezoeken.

Zuiderzeemuseum en onderwijs
Het educatieve aanbod van het Zuiderzeemuseum richt zich op cultuur, erfgoed en kunst van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. De programma’s sluiten aan bij de kerndoelen en de canon en hebben raakvlakken met uiteenlopende vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en kunst.

 

Meer info? Kijk op www.schoolreis.nl/zuiderzeemuseum of kijk op staat op pagina 103 van het Nationaal Schoolreis Magazine, editienr. 62 (voorjaar 2023).

(Fotocredit © Merike Frese. Opening jubileumjaar door Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media.)
Jubilea 2024

We mogen dit jaar heel wat schoolreisbestemmingen feliciteren met hun jubileum. Het Zuiderzeemuseum mag dus 75 kaarsjes uitblazen. Proficiat! Al 30 jaar biedt Het Berenbos van Ouwehands Dierenpark Rhenen een veilig thuis voor beren en wolven. De oudste broer Artis in Amsterdam bestaat maar liefst 185 jaar en is inmiddels één van de vijf oudste dierentuinen ter wereld. Andere jarigen zijn Attractiepark Slagharen 60 jaar, Linnaeushof 60 jaar, Koninklijke Burgers’ Zoo 110 jaar, AquaZoo 20 jaar, Sprookjeswonderland Enkhuizen 50 jaar, Avonturenboerderij Molenwaard bestaat 5 jaar, NEMO Science Museum en Familiepark Plaswijckpark allebei 100 jaar, Dierenpark Amersfoort viert haar 75-jarig bestaan en tot slot De Club van Elf -een branchevereniging met leden uit verschillende soorten dagrecreatie- 50 jaar. Allemaal van harte gefeliciteerd!


 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!