'Een schoolreis is bijzonder voor iedereen', een column van Karin Kuiper (directeur Club van Elf)

Amsterdam, 31 augustus 2023


Schoolreis: 'bijzonder voor iedereen'


Zodra het schooljaar begint, kijken kinderen reikhalzend uit naar de dag waarop een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar zal plaatsvinden: het schoolreisje.

Voor de meeste kinderen is het een bijzondere en soms ook spannende dag: waar gaan we naar toe, wat kun je allemaal doen, durf ik overal in, met welke bus gaan we, hoe lang is het rijden, naast wie kom ik te zitten en bij wie zit ik in het groepje?

Voor ouders, zeker van jonge kinderen, is dit niet anders. Een schoolreisje is bijzonder en soms ook spannend, vooral als het de eerste keer is. Hun kind de hele dag van huis, onder verantwoordelijkheid van anderen, naar een bestemming ergens in het land. Een dagritme dat afwijkt van het normale schoolritme, de zorg of er wel voldoende rekening kan worden gehouden met de behoefte van individuele kinderen. Ook komen de eigen herinneringen aan schoolreizen bovendrijven. De blije spanning tijdens het uitzwaaien, het bukken in de bus bij terugkeer. Hoeveel snoep eten de kinderen eigenlijk? Is dat nog zoals toen? En ziet de buschauffeur er verstandig uit?

Een bijzondere dag is het zeker ook voor scholen en leerkrachten. Buiten alle lol komt er behoorlijk wat bij kijken: het uitzoeken van een geschikt uitje, het regelen van vervoer, het bepalen van de mix tussen ontspanning en educatie, de financiën, het zoeken van ouders voor de begeleiding en vooral ervoor zorgen dat het voor ieder kind een onvergetelijke dag wordt.

Voor alle bedrijven die de klassen met kinderen van alle leeftijden, leraren en helpende ouders een onvergetelijke dag willen bezorgen, is het ook een bijzondere dag. Het vraagt om uitstekend gastheerschap, het optimaal managen van bezoekersstromen, het garanderen van de veiligheid, het aanbieden van lekkere en verantwoorde tussendoortjes, en natuurlijk het bieden van avontuur, cultuur en natuur voor alle leeftijdsgroepen. Allemaal kwalificaties die gelukkig goed in het DNA van de aanbieders geborgd zijn. Zij zetten dan ook al hun creatieve vermogens in om een bijdrage te leveren aan deze bijzondere dagen. Attracties worden gecontroleerd, personeel is opgeleid en de rode loper wordt uitgerold. Iedereen een goed humeur, een zonnetje erbij en het feest is compleet.

Schoolreizen en -kampen zijn belangrijk. Het leert kinderen, buiten de eigen, vertrouwde familie- en schoolomgeving, om te gaan met andere kinderen. Een schoolreis helpt kinderen zelfstandiger te functioneren en ze vergaren kennis die ze niet altijd binnen de schoolmuren opdoen. Het is soms de eerste kennismaking met een attractiepark, museum of dierentuin en dan ook nog vaak buiten de eigen stad of het eigen dorp.

Schoolreisjes helpen kinderen ook te leren om respect voor elkaar en andermans eigendommen te hebben. Niet alleen thuis en op school, óók in attractieparken, dierentuinen, speeltuinen en musea. Zodat er tijdens een schoolreisje alleen maar gezelligheid is, zonder dat er wordt voorgedrongen in de rij, vernielingen plaatsvinden, of rommel naast de prullenbak belandt. Want ook dat maakt een schoolreis tot een succes voor elk kind.

Kortom, laten we er samen voor zorgen dat het schoolreisje die meest bijzondere dag van het schooljaar blijft. Ik wens iedereen komend jaar alle succes toe met de voorbereidingen en vooral heel veel plezier tijdens de dag zelf.

Karin Kuiper
Directeur Club van Elf

2023 09 karin kuiper columnDe ‘Club van Elf’ is een vereniging van toonaangevende Nederlandse dagattracties. De club kent leden vanuit verschillende soorten dagrecreatie. Musea zoals het Spoorwegmuseum & Paleis Het Loo, dierenparken zoals ARTIS, Ouwehands Dierenpark, Wildlands & Diergaarde Blijdorp, attractieparken zoals Avonturenpark Hellendoorn, Attractiepark Toverland, Attractiepark Slagharen & Walibi Holland en educatieve attracties zoals Madurodam & Madame Tussauds Amsterdam zijn lid. Bij elkaar tweeëntwintig fantastische locaties voor een schoolreisje.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!