NEMO Science Museum 100 jaar: feestelijke viering van de nieuwsgierigheid en iconische experimenten

Amsterdam, 26 september 2023


NEMO Science Museum 100 jaar: feestelijke viering van de nieuwsgierigheid en iconische experimenten


NEMO Science Museum bestaat 100 jaar en daarom pakt het wetenschapsmuseum groot uit voor dit jubileum. Nieuwsgierigheid, zelf ontdekken en spelenderwijs leren loopt als een rode draad door de geschiedenis van het museum. Om tot creatieve oplossingen te komen voor uitdagingen van de toekomst zijn nieuwsgierige mensen nodig.

NEMO Science Tour
Onder het motto Nederland Nieuwsgierig trekt NEMO vanaf deze maand het land in met de NEMO Science Tour. Van de bibliotheek in Leeuwarden tot de universiteitscampus in Delft, de tour gaat 100 dagen kriskras door Nederland. In een verrassende demonstratie met interactieve proeven komt het publiek erachter hoe een vliegtuig in de lucht blijft, waarom het geluid van een auto verandert als die voorbij rijdt en hoe je zelf een raket kunt lanceren. Jong en oud zien experimenten die uitdagen om mee te doen en vooral: nieuwsgierig maken.

Stel je vraag!
Ook worden alle Nederlanders die nieuwsgierig zijn opgeroepen vragen te stellen op de speciale jubileumwebsite: www.NEMO100jaar.nl. Vragen als: Hoe kunnen mensen ruiken? Waarom smelt een ijsje? Wat is zwaartekracht? Wetenschappers en experts gaan op zoek naar antwoorden en delen die op de site. Vragenstellers maken kans op een toegangskaartje voor het gala in NEMO op 8 december.

Onderzoek
NEMO gaat dit jubileumjaar ook onderzoek doen naar nieuwsgierigheid. Tijdens het Weekend van de Wetenschap in oktober wordt een landelijk onderzoek gelanceerd. NEMO-professor Maartje Raijmakers van de Universiteit van Amsterdam gaat de nieuwgierigheidsverschillen tussen mensen onder de loep nemen. Zo is de een op zoek naar nieuwe ervaringen, terwijl de ander vooral meer te weten wil komen. Het doel is om beter inzicht krijgen in de verandering van deze eigenschappen gedurende ons leven en daarom doen mensen van 8 tot 100 jaar mee aan het onderzoek.


‘De uitdagingen van deze tijd vragen om nieuwsgierige mensen en kennis van wetenschap en technologie. Het maakt de tentoonstellingen en activiteiten van NEMO relevanter dan ooit.’

(aldus NEMO-directeur Géke Roelink)


Onderwijs
Voor het onderwijs blijft NEMO relevant, juist ook voor het onderwijs. Een dagje NEMO past helemaal binnen het lesprogramma van het primair onderwijs. Leerlingen van alle groepen steken door zelf te doen en te ervaren veel op van de wereld van wetenschap en techniek. Voor het voortgezet onderwijs biedt NEMO een leuke en leerzame aanvulling op de lessen in de klas. Onderzoeken en experimenteren staan centraal in het science museum.

Wil je met de klas naar NEMO? Lees via www.schoolreis.nl/educatie/nemo-science-museum alle informatie of kijk op pagina 91 van het Nationaal Schoolreis Magazine, editienr. 63 (najaar 2023). Fotocredit © DigiDaan voor NEMO Science Museum.Jubilea

We mogen dit jaar heel wat schoolreisbestemmingen feliciteren met hun jubileum. NEMO Science Museum mag dus 100 kaarsjes uitblazen. Proficiat! Al 30 jaar biedt Het Berenbos van Ouwehands Dierenpark Rhenen een veilig thuis voor beren en wolven. De oudste broer Artis in Amsterdam bestaat maar liefst 185 jaar en is inmiddels één van de vijf oudste dierentuinen ter wereld. Andere jarigen zijn Attractiepark Slagharen 60 jaar, Koninklijke Burgers’ Zoo 110 jaar, Linnaeushof 60 jaar, AquaZoo 20 jaar, Sprookjeswonderland Enkhuizen 50 jaar, Avonturenboerderij Molenwaard bestaat 5 jaar, Dierenpark Amersfoort viert haar 75-jarig bestaan, evenals het Zuiderzeemuseum en tot slot De Club van Elf -een branchevereniging met leden uit verschillende soorten dagrecreatie- 50 jaar. Allemaal van harte gefeliciteerd!

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!