Schoolreis naar Slot Loevestein

Poederoijen, Gelderland Routebeschrijving


Slide 1 - Slot Loevestein
Slide 2 - Slot Loevestein
Slide 3 - Slot Loevestein
Slide 4 - Slot Loevestein

Slot Loevestein: Een monumentale belevenis voor iedereen

 

Hoezo, saaie rondleidingen door musea? Op Slot Loevestein is het hartstikke leuk om de geschiedenis uit te pluizen: speuren, spelen, knallen, kijken, luisteren en leren. We zijn niet voor niks ‘Kidsproof museum 2020’. Slot Loevestein is een kasteel vol spannende verhalen over de rijke Nederlandse geschiedenis. In “1001 bommen & granaten” maak je op een leuke manier kennis met een 17e-eeuwse vesting in de Hollandse Waterlinie. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Met spellen kom je meer te weten over kruit en wapens, in een kelder ervaar je de dreiging van hoogwater.

Slot Loevestein is meer dan een kasteel… Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als 'sluitstuk'  van de Hollandse Waterlinie speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een eeuwenoud soldatendorp. Kom je kijken? Pluis de geschiedenis uit met een persoonlijke sleutel, of kies voor een rondleiding door een professionele gids. Toch liever een speurspel? Of een les van ‘Reizen in de tijd’? Op Slot Loevestein kun je kiezen wat je gaat doen. Verschillende onderdelen combineren kan natuurlijk ook.

Rondleidingen:
De gids geeft een rondleiding door het kasteel en vertelt verhalen naar keuze over de middeleeuwen, de Nederlandse Opstand, de ontsnapping van Hugo de Groot en de Hollandse Waterlinie.

Schoolreisjes:
Ontdek de geschiedenis van Slot Loevestein met de 1001 bommen & granaten presentatie en ga op stap met je eigen sleutel en het opdrachtenboekje ‘Op verkenning in de vesting’.

Speurspel:
Met behulp van opdrachtkaarten loop je kriskras door het natuurgebied Het Munnikenland wat rondom de vesting ligt, en beantwoord je vragen en opdrachten.

Reizen in de tijd:
Reizen in de Tijd biedt drie leuke lesprogramma’s aan; een interactieve les van 1,5 uur door een professionele gids van Slot Loevestein. Lessen: (1) Hoe woon je in een kasteel en hoe weten we dat? (2) Op zoek naar Loevesteins bekendste gevangene, (3) Nederland Waterland - Een kasteel in het water.

Praktisch:
Scholen mogen gebruik maken van de picknicktafels bij de munitiekelder en achter de grote treurwilg. Daar kan het meegebrachte eten en drinken worden genuttigd. Bij regen wordt in overleg met de beheerder voor een oplossing gezorgd. Door de centrale ligging is Slot Loevestein vanuit alle verschillende windstreken goed te bereiken. Het Slot ligt op slechts 20 minuten rijden vanaf de A2 bij Zaltbommel of de A27 bij Gorinchem.

Behandelde tijdvensters:
Willem van Oranje, De Republiek, Hugo de Groot, Napoleon Bonaparte en De Eerste Wereldoorlog. Past binnen de kerndoelen: 48, 51, 52, 53 (Oriëntatie op jezelf en de wereld), 56 (Kunstzinnige oriëntatie).

Tarieven Openingstijden
Contactgegevens
Adres
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Gelderland, Nederland Educatie
Telefoonnummer

+31 (0)183 44 71 71

E-mail

Website
Beoordelingen & ervaringen

(0 beoordelingen)

Lees meer

Routebeschrijving

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!