Alternatieve schooldag tijdens onderwijsstaking

Apeldoorn, 23 januari 2020


Alternatieve schooldag tijdens onderwijsstaking

 

Net zoals afgelopen november leggen volgende week donderdag en vrijdag (30 en 31 januari) duizenden leraren en andere medewerkers uit het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs wederom het werk neer, waardoor vele scholieren in Nederland die dag niet naar school kunnen.

Een aantal schoolreisbestemmingen (zoals een museum, dierentuin e.d.) organiseert hiervoor speciale acties om kinderen en hun ouders/verzorgers te stimuleren om hun vrije dag leuk of in de musea ook leerzaam te besteden.

Wie bijvoorbeeld op 30 of 31 januari tóch graag in de schoolbanken wil zitten, kan terecht bij het Limburgse Toverland. Scholieren bekijken een achtbaankarretje van dichtbij of ontdekken welke moeren, bouten en andere achtbaanonderdelen er allemaal worden gebruikt bij hun favoriete attractie. Ze kunnen tussen 12.00 en 13.00 uur vragen aan de Technische Dienst stellen, meedoen aan de Toverschool Quiz én ze ontvangen een heus Toverschool Diploma. Opa's en oma's van alle leeftijden bezoeken Toverland tot en met 21 februari 2020 geheel gratis als zij hun kleinkind(eren) meenemen.

Bij Kasteel Hoensbroek leren kinderen spelenderwijs over het leukste kasteel in de regio dat al zeven eeuwen bestaat. Daarnaast kiezen ze voor de KaSpeelTocht voor extra fun. Actie: elke betalende volwassen bezoeker mag twee kinderen (tot max. 12 jaar) gratis meenemen.

Waar is het kleine Nederland groot in? Dát ontdekken kinderen tot en met 12 jaar tijdens de stakingsdag gratis in Madurodam, een stad vol miniaturen, doe-dingen en attracties. Ouders en begeleiders moeten wel even een kaartje kopen.

Museon opent de deuren voor het publiek tegen het gereduceerde tarief van € 1,- per persoon. Kinderen en begeleiders kunnen dan alsnog iets leren… Ze doen mee met de activiteiten en bezoeken de tentoonstellingen Ötzi, the Iceman of National Geographic-Colors of the World en One Planet.

Miniworld Rotterdam gaat net als bij voorgaande stakingen eerder open en biedt gratis een leuk en leerzaam dagje uit voor kinderen t/m 12 jaar. Tevens volgen de kids een educatieve speurtocht met als thema 'Leer je stad kennen' met leuke vragen over de stad Rotterdam.

Museum Speelklok is de hele dag gratis te bezoeken voor leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ieder uur biedt Museum Speelklok een gratis Muzikale Rondleiding aan voor jong en oud. Daarnaast kunnen kinderen in het museum zelf aan de slag met een speurtocht van Orgelaapje Toon, meer ontdekken in de Museum Expeditie en kunnen ze zelf muziek componeren in de MuziekFabriek.

Kinderen en studenten kunnen niet alleen heel voordelig naar ARTIS en ARTIS-Micropia, maar er worden ook extra activiteiten georganiseerd. Ze leren niet in de klas, maar in het gras. Ze knutselen met bladeren in de nieuwe botanische ruimte de Stek, worden hulplaborant in Micropia en maken een reis door de ruimte tijdens de live-voorstelling in het Planetarium.

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen haakt ook in op de scholenstaking op 30 en 31 januari 2020 door de WILDcampus op te richten. Tijdens deze twee dagen, als de scholen dicht zijn en de leraren staken, roept het park scholieren op om op deze extra vrije dagen toch iets te leren. Verspreidt over de dagen staan er verschillende sprekers geprogrammeerd die in het Norticatheater gastcolleges houden. Denk aan de diëtiste van het park, de dierenarts, de directeur en aan de dierverzorgers. Zij zullen vertellen over hun werk in Wildlands, maar er is ook voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!