Column: 'Schoolreisjes leveren altijd een verhaal op'

Apeldoorn, 18 oktober 2018

'Schoolreisjes leveren altijd een verhaal op'


Drie weken geleden mocht mijn jongste dochter uit groep 2 genieten van haar allereerste schoolreisje. Met haar 4 jaar stapte ze met haar hele kleuterklas opgetogen in de touringcar. De bestemming was het Land van Jan Klaassen in het Gelderse Braamt. Met haar schoolreisje begon mijn reis door eigen schoolreisherinneringen. En ik ben niet de enige; alle uitzwaaiers kwamen spontaan met hun verhalen. Schoolreisjes leveren altijd een verhaal op: verrassend dichtbij, ‘als de dag van gisteren’, komen namen en beelden boven.

2014 mijnschoolreis brian circusIn de kleuterklas van kleuterschool De Plank in Apeldoorn (1977/1978) begon ik met een speciale circusdag 'op school'. In ons tot circustent verbouwde klaslokaal speelde ik de grootste clown.


'Last van de eerste grote schoolreis zenuwen'


Met m'n klas van basischool Het Gilde in Apeldoorn naar De Spelerij in Dieren (1979/1980). Onderweg had ik al mijn snoep en pakjes chocolademelk van Tjolk al op. 2014 mijnschoolreis brian spelerijRemco Wildeboer ook, alleen had hij in de touringcar last van zijn 'eerste grote schoolreis' zenuwen en spuugde zijn complete lunchpakketje over mijn nieuwe Adidastas heen. Balen. Gelukkig ‘kleefde’ die herinnering niet aan de broodjes die we er zelf bakten voor de middaglunch.

De Julianatoren (Apeldoorn). Welke basisschool in Apeldoorn is er niet geweest? Dolen in het doolhof achter ‘de toren’, bijna de hele dag in de rupsachtbaan en stiekem in het spookhuis uit het karretje stappen om onze klasgenootjes Xandra van den Berg, Monique Veldhuis, Chantal Kruitbos en Bianca Scholten flink te laten schrikken.

Flevohof (het huidige Walibi Holland) in de Flevopolder. Voor mij, toen, vanuit Apeldoorn een relatieve lange zit in de bus. Eenmaal ter plekke gekomen, alles in één keer opsnoepen en -drinken, want dat mocht natuurlijk niet in de bus. De hangende tekentafels aan kettingen waren helaas een verplichte opdracht, want het liefst zat ik de hele dag te zwieren en zwaaien in de attracties. Natuurlijk doorgaan tot op het allerlaatste moment totdat onze inmiddels compleet panische schoolreisbegeleiders ons de laatste bus in loodsten. Sorry, lieve moeders van Monique Veldhuis en Pauline van den Bosch.

2014 mijnschoolreis brian hapsEducatieve bestemmingen waren misschien minder spectaculair, niet minder leuk. Zoals het bezoek aan het Hapsproject (1981/1982), eerst tijdens de lessen op school en vervolgens (gekleed in een vest van een oude jutezak) in het prehistorisch Hapsdorp. Ook bezocht ik het Biologisch lescentrum en Het Woldhuis van Stichting Veldwerk Nederland.

Voor de meerdaagse schoolreizen in de hoogste klassen gingen we op de fiets naar Kampeerboerderij De Berghoeve in Epe. Vrijwilligers waren toen ook al schaars, dus altijd dezelfde begeleiders, de moeders van Monique, Pauline en de vader van Bianca. Onderweg werden we aangevallen door een grote boerderijbouvier. Ik fietste de benen uit mijn lijf… ’s Avonds karaoke en stiekem naar de slaapzaal van de meisjes.

Op tentenkamp in Vierhouten (tegenwoordig van de Paasheuvelgroep). De playback en dans optreden die ik hier gaf met m’n klasgenoten Jarno Koster, Harold Malaihollo, Gerben van der Blom, Vincent Krijthe en Jeroen Veeneman, we noemden ons de ‘Breakmachinecrew’, vergeet ik nooit meer. Met Harold en Jarno legden we Vincent midden in de nacht in z’n slaap midden in het veld neer. Ook de koude, flauwe zelfgemaakte ‘plak’ macaroni is in mijn herinnering onuitwisbaar. Uiteraard het kampvuur onder leiding van meester Piet Tacoma was groots!

Groepskampeercentrum Exito in Beekbergen. ’s Avonds lekker pyromaan spelen tijdens het aansteken van het kampvuur, slapen op de koude vaste matrassen in de bodem van de tent en, o ja, Vincent en Bart schopten per ongeluk een raam van het houten kantinegebouw midden in het kamp kapot. Per ongeluk, echt waar.

Mijn jongste dochter mag nu voortaan mee op schoolreisje op de ‘grote’ school. En papa ook, sinds 4,5 jaar verantwoordelijk, organisator en begeleider. Het was weer onvergetelijk!

Brian Berghuis
brian@schoolreis.nl


Brian is in 1992 begonnen als stagiair bij het destijds gloednieuwe Nationaal Schoolreis Magazine en sinds eind 1999 zelf uitgever van dit blad. Hij is oprichter van www.schoolreis.nl, getrouwd en de trotse vader van twee dochters. Als student was hij al betrokken bij de organisatie van buitenlandse schoolreizen en werkweken in de sneeuw. Als vicevoorzitter is hij sinds 2014 actief lid van de ouderraad en voorzitter (dat dan natuurlijk wel) van de schoolreiscommissie op de basisschool van z’n dochters in Apeldoorn.
 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!