Vijftienhonderd schoolkinderen krijgen tegelijkertijd natuurles van IVN Natuureducatie

Amsterdam, 28 september 2021


Vijftienhonderd schoolkinderen krijgen tegelijkertijd natuurles van IVN Natuureducatie


Zo’n vijftienhonderd schoolkinderen in Nederland krijgen aankomende vrijdag tegelijkertijd online natuurles. Ruim vijftig schoolklassen zullen voor het digitale schoolbord klaarzitten om de les over eetbare paddenstoelen van docent Mathijs ter Bork van IVN Natuureducatie live vanuit de studio, te volgen. Hoewel corona voor veel problemen in het onderwijs heeft gezorgd, grijpt IVN nu ook een kans, die door het online lesgeven mogelijk is gemaakt. ‘Het is voor ons niet mogelijk om fysiek naar alle scholen te gaan om natuurlessen te geven, maar op deze manier lukt het ons om heel veel scholen tegelijkertijd live natuurlessen aan te bieden’, aldus Ter Bork.

2021 09 ivn onlinelesAan zijn online les kunnen maximaal honderd klassen deelnemen. Of deze les aan zoveel klassen verspreid over verschillende gemeenten een wereldrecord online natuurles geven zal zijn, durft Ter Bork niet te zeggen. ‘Maar ik heb wel het idee dat het bijzonder is. En op deze manier kunnen we met kwalitatief goede natuurlessen op basisscholen echt een slag slaan. Voor corona is eigenlijk nooit over deze mogelijkheid nagedacht’, aldus Ter Bork, die zelf in 2010 werd uitgeroepen tot leraar van het jaar in het primair onderwijs.

De scholen, die deelnemen aan de natuurles werken allemaal aan het paddenstoelenproject van IVN. Tijdens de les worden interactieve werkvormen gebruikt, zodat leerlingen zelf actief meedoen. Zo leren ze meer over eetbare paddenstoelen. Ze krijgen onder andere een filmpje te zien over het productieproces van champignons. Leerlingen die hierover vragen hebben, kunnen deze direct stellen aan een paddenstoelenteler, die in de compleet ingerichte studio van het eigen Veldstudiecentrum in Orvelte aanwezig is.

Echt naar buiten
IVN ziet de online natuurlessen overigens vooral als een aanvulling. Want het blijft natuurlijk belangrijk dat leerkrachten de natuur zelf naar binnen halen, of nog liever, echt naar buiten gaan en samen met de klas de natuur intrekken. ‘De online livelessen zijn een aanvulling op de bestaande natuurlessen. Via de digitale microscoop, de aanwezige kennis bij IVN én het grote netwerk waar we gebruik van kunnen maken, kunnen we de scholen meer vertellen dan ze zelf weten, maar uiteindelijk zal ook de groepsleerkracht in de klas aan de slag moeten met natuuronderwijs. Zij kunnen de diepere impact veroorzaken die nodig is om de natuur in de harten van de kinderen te krijgen.’

De beroepskrachten en gidsen van IVN geven natuurschoolreisjes vorm en zorgen ervoor dat ze aansluiten bij het huidige onderwijsaanbod, waaronder ook het aanbod op de buitenlocaties; Het Woldhuis (Apeldoorn), De Veldhoeve (Orvelte) en De Natuurschool (Noordwijk aan Zee & Lauwersoog).

De Natuurschool staat op pagina 14 & 15 van het Nationaal Schoolreis Magazine (najaar 2021).

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!