Marinemuseum presenteert tentoonstelling '200 jaar Noordhollandsch kanaal'

Den Helder, 21 januari 2020


Marinemuseum presenteert: de reizende tentoonstelling '200 jaar Noordhollandsch kanaal'


Het Marinemuseum laat jouw klas met de nieuwe reizende tentoonstelling '200 jaar Noordhollandsch kanaal' kennis maken met de Nederlandse zeehelden uit de Gouden eeuw, leert over de overgang van zeil naar stoom en leeft mee met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen ervaren ook de naoorlogse periode van wederopbouw aan de hand van persoonlijke getuigenissen van marinepersoneel. En gaan terug naar de tijd waarin de verhoudingen tussen Oost en West het wereldtoneel bepaalden in de indringende presentatie over de Koude Oorlog.

In 2019 was het precies 200 jaar geleden dat werd begonnen met de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal. Vandaag wordt het vooral gebruikt door de regionale binnenvaart, maar ooit was het kanaal bedoeld als levensader voor Amsterdam. De zeevarende schepen van handelaren en de marine hoefden dan niet meer over de moeilijk bevaarbare Zuiderzee te varen om Amsterdam te bereiken.

In 5 jaar tijd werd 80 km aan bestaande vaarten uitgediept en gegraven en werden er nieuwe sluizen en bruggen gebouwd. Het kanaal zorgde voor grote veranderingen in de vier steden langs het kanaal: Amsterdam, Purmerend, Alkmaar en Den Helder.

De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september aan boord van museumschip Zr.Ms. Schorpioen.

Wil je meer over de educatieve programma’s van het Marinemuseum? Ga naar www.schoolreis.nl/educatie/marinemuseum of kijk op pagina 92 van het Nationaal Schoolreis Magazine (voorjaar 2020).

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!