2022 Jaar van de eikelmuis

Nijmegen, 27 september 2022


De Zoogdiervereniging, DierenPark Amersfoort en GaiaZOO zetten met themajaar 'Jaar van de eikelmuis' de eikelmuis in de spotlight


Iedereen in Nederland moet de eikelmuis kennen, dat is het doel van het Jaar van de Eikelmuis 2022. De eikelmuis is met zijn zwarte zorro-masker en sierlijke pluimstaart het meest bedreigde knaagdier van Nederland. Maar dit diertje is niet bekend. Om daar verandering in te brengen zetten o.a. DierenPark Amersfoort (Nationaal Schoolreis Magazine, editienr.61, pag. 69), GaiaZOO en de Zoogdiervereniging de eikelmuis in 2022 in de spotlight. De eikelmuis is meer bedreigd in Nederland dan de reuzenpanda in China. Door onderzoek is bekend dat het niet goed gaat met deze soort. De eikelmuis staat in de categorie ‘Ernstig Bedreigd’ vermeld op de Rode Lijst Zoogdieren. In 1950 leefden er nog ongeveer 1500 tot 2000 dieren, dat is in de loop der jaren gedaald naar maximaal 100- 150 exemplaren in 2021.

Eikelmuizen leven verscholen in dichte struiken van hellingbossen in Zuid-Limburg. Het is onvoldoende bekend wat eikelmuizen precies nodig hebben om te kunnen overleven. 'Met zo’n onderzoek kan het leefgebied van de eikelmuis in Zuid- Limburg beter ingericht worden en hopen we dat de aantallen groeien en dat nieuwe leefgebieden worden bereikt', vertelt Hanneke de Boer van GaiaZOO. 'Dat is ook de reden dat GaiaZOO, DierenPark Amersfoort en andere dierentuinen mee betalen aan dit onderzoek.'

De eikelmuis is geen muis
Geen muis dus. Maar wat is het dan wel? De eikelmuis is familie van de slaapmuizen en net zoals je vleermuizen geen muizen noemt, zijn slaapmuizen dat ook niet. Deze knaagdieren lijken een beetje op eekhoorns.

Jaar van de eikelmuis - help mee
In het Jaar van de Eikelmuis worden er allerlei activiteiten georganiseerd om iedereen te betrekken bij de bescherming van de eikelmuis. Op YouTube kanaal van de Zoogdiervereniging staan sinds januari verschillende seminars, zodat je de eikelmuis beter leert kennen en erachter komt waarom het diertje eikelmuis heet, terwijl hij geen eikels eet. Ook kun je een eikelmuis adopteren of bijvoorbeeld in Amersfoort flessen inzamelen. Houd de websites en sociale media dus goed in de gaten en doe mee.

Meer informatie vind je op www.zoogdiervereniging.nl (© Fotocredit: Zoogdiervereniging, studiofoto door Wesley Overman)

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!