Thema 50 jaar maanlanding

Noordwijk, 8 oktober 2019


Thema 2019: 50 jaar maanlanding


Op 16 juli 1969 zagen een miljoen toegestroomde bezoekers de Apollo 11 met Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins vertrekken naar de maan. Vier dagen later keek Michael Collins vanuit het Apollo ruimtevaartuig ‘Columbia’ toe hoe Neil Armstrong en Buzz Aldrin de maanlander ‘Eagle’ loskoppelden en de landing inzetten.

Hoewel de computer in de Eagle foutmeldingen spuwde en een ongeschikte landingsplaats selecteerde, wist Neil Armstrong met handmatig sturen de Eagle op 20 juli 1969 om 21.00 uur Nederlandse tijd te laten landen op de maan.

Nederlanders bleven de hele nacht op
Om 4 uur ‘s nachts waagde Neil Armstrong zich naar buiten en keken naar schatting 600 miljoen mensen toe hoe hij voet zette op Mare Tranquillitatis. Neil Armstrong sprak de historische woorden: ‘Dit is maar een kleine stap voor een mens, maar een enorme stap voor de mensheid’. De maanlanding en het betreden van het maanoppervlak waren volledig live te volgen op aarde. Een kwartier later voegde zijn collega Buzz Aldrin zich bij hem, terwijl Michael Collins in de module zijn rondjes van twee uur rond de maan bleef draaien. Na 21 uur op de maan stegen Armstrong en Aldrin op en werd de maanlander om 7 uur ‘s avonds weer aan de ruimtemodule gekoppeld, waarna de thuisreis werd aanvaard. Op 24 juli om 17.50 uur landde het ruimtevaartuig veilig op aarde in de Grote Oceaan.

Activiteiten en exposities
Als je met je leerlingen meer wil weten over deze bijzondere gebeurtenis, kijk dan naar de agenda van één van de volgende instellingen: de Nederlandse Vereniging voor de Ruimtevaart, het Nationaal Ruimtevaart Museum, Space Expo en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Deze organisaties hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk het 50ste jubileum van de eerste mens op de maan te vieren. Tot en met december/januari zijn er speciale ruimtelessen, tentoonstellingen, lezingen, exposities, filmavonden en andere evenementen, waarmee deze bijzondere gebeurtenis, de aanloop ernaartoe en wat er daarna gebeurde, onder de aandacht van het Nederlandse publiek worden gebracht.

Meer informatie over de speciale ruimteles en/of de expositie ’50 jaar maanlanding’ bij Space Expo vind je op www.schoolreis.nl/educatie/space-expo. Space Expo staat op pagina 77 van het Nationaal Schoolreis Magazine (najaar 2019).

Space Academy - In samenwerking met het Nationaal Ruimtevaart Museum organiseert Aviodrome de kennisweken – onderdeel van de Oktober Kennismaand – waarin bezoekers alles te weten kunnen komen over de ruimtevaart. Het Nationaal Ruimtevaart Museum beheert sinds 2004 de ruimtevaart expositie in het Aviodrome (zie pag. 34 van het Nationaal Schoolreis Magazine, najaar 2019)

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!