Splinternieuw bonoboverblijf ‘Salonga’ in Ouwehands Dierenpark

Rhenen, 15 juni 2021


Splinternieuw bonoboverblijf ‘Salonga’ in Ouwehands Dierenpark


Na lang wachten is het eindelijk zover. De Rhenense schoolreisbestemming zet de laatste puntjes op de ‘i’ van het splinternieuwe bonoboverblijf dat uiteindelijk ruimte gaat bieden aan wel twintig mensapen. De opening van het verblijf stond vorige jaar op de agenda maar door de coronacrisis en tijdelijke sluitingen van het dierenpark liep het project vertraging op. Nu zijn de deuren van het verblijf ‘Salonga’ geopend voor de bonobo’s.

Enorme binnenruimte
Het verblijf ‘Salonga, rijk van de bonobo’s’ betreft een gebied van wel 3.700 m². De bonobo houdt niet van kou en nattigheid. Daarom krijgen de dieren ruime binnenverblijven. Het 450m² grote binnenverblijf staat vol met klimtoestellen. De schoolreizigers en overige bezoekers kijken via grote ramen de diepte van het binnenverblijf in óf staan oog in oog met een bonobo.

Speels buitengebied
Het buitengebied wordt omringd door metershoge rotsen. Bij mooi weer zijn de bonobo’s vaak buiten te vinden tussen de bomen, rotsblokken, klimtoestellen en waterstroompjes. Het buitenverblijf heeft een oppervlakte van 3.300m², exclusief de gracht. De 7 meter brede gracht dient als natuurlijke afscheiding tussen de mensapen en bezoekers. Bonobo’s kunnen namelijk niet zwemmen.

Observeren en leren
Educatie is voor Ouwehands Dierenpark belangrijk dus rondom het verblijf kunnen de bezoekers in de schoenen stappen van een gedragsonderzoeker en de mensapen observeren in het binnenverblijf, buitenverblijf of van achter een enorme panoramawand. Hier leert men meer over deze bijzondere mensaap die wel heel erg op ons mensen lijkt want ons DNA komt voor maar liefst 98,6% overeen.

Nu al te bewonderen
Bezoekers kunnen de eerste glimp opvangen van de bonobo’s en zullen met regelmaat verrast worden door het wonderlijke gedrag van deze mensaap. De eerste groep bonobo’s, afkomstig uit Wuppertal Zoo, heeft in mei zijn intrek genomen in ‘Salonga’. Er zullen vanaf deze zomer twee groepen bonobo’s, die uit Wuppertal Zoo en uit La Vallée des Singes, te zien zijn in Ouwehands Dierenpark.

Wil je meer weten over een leerzame schoolreis naar Ouwehands Dierenpark Rhenen, kijk dan op pagina 38 en 39 van het Nationaal Schoolreis Magazine (voorjaar 2021).

 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!