Rijksmuseum restaureert de Nachtwacht van Rembrandt voor het oog van de wereld!

Amsterdam, 12 april 2022


De Nachtwacht van Rembrandt is weer in volle glorie te bewonderen in het Rijksmuseum


In 2019 is in het Rijksmuseum ‘Operatie Nachtwacht’ gestart, het grootste en meest veelzijdige onderzoeks- en restauratieproject van Rembrandts meesterwerk in de geschiedenis. Operatie Nachtwacht heeft tot doel het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Het vindt plaats voor het oog van het (schoolreis)publiek in een speciaal hiervoor ontworpen glazen ruimte.

De conditie van De Nachtwacht wordt continue gecontroleerd en de onderzoekers van het Rijksmuseum hebben gezien dat er veranderingen optreden, zoals het wit uitgeslagen hondje rechtsonder op het schilderij. Om een beter begrip te krijgen van deze veranderingen is een diepgaand onderzoek naar de algehele staat van het schilderij gedaan. Het onderzoek werd uitgevoerd met de nieuwste en meest geavanceerde beeldtechnieken, zoals hoge-resolutiefotografie, macro-röntgenfluorescentie scanning en reflectie imaging spectroscopie en zeer geavanceerde computeranalyse. Hiermee is het schilderij minutieus in beeld gebracht en niet alleen de oppervlakte van het schilderij onderzocht, maar ook alle lagen van het schilderij bestudeerd: van vernis tot doek.

Sinds vorige week is Rembrandts bekendste werk na twee maanden weer in volle glorie te bewonderen. En zelfs dichterbij dan ooit, want het meesterwerk staat namelijk helemaal voorin het glazen huis. Scholieren drukken nu hun neus tegen het glas en ontdekken elk detail. Het schilderij is opgespannen op een nieuw aluminium spanraam. Dat was nodig omdat het doek onder meer in de linkerbovenhoek vervormingen vertoonde.Update: Operatie Nachtwacht is online te volgen via www.rijksmuseum.nl/nachtwacht

Wil je samen met jouw klas oog in oog met de Nachtwacht, scheepsmodellen, stillevens en andere topstukken staan? Een team van enthousiaste rondleiders, workshopdocenten en acteurs staat klaar om jouw groep te ontvangen. Meer informatie over een bezoek (incl. gratis busvervoer) lees je via www.schoolreis.nl/educatie/rijksmuseum. Rijksmuseum staat op pagina 95 van het Nationaal Schoolreis Magazine, voorjaar 2022.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!