Nieuwe editie van Atelier Zuiderzee in het Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, 4 juni 2019

Vod of vintage, een nieuwe editie van Atelier Zuiderzee in het Zuiderzeemuseum


Het Zuiderzeemuseum presenteert dit najaar een nieuwe editie van Atelier Zuiderzee, een kunst- en cultuurprogramma voor alle leerjaren en niveaus van het voortgezet onderwijs en groep 7/8 van het basisonderwijs. Van 2 september 2019 t/m 28 februari 2020 ontdekken leerlingen hoe oude handwerktechnieken vandaag de dag kunnen bijdragen aan het verduurzamen van hun kleding.

Spijbelen om aandacht te vragen voor het klimaat en massaal bezochte klimaatmarsen: leerlingen zijn zich steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en duurzaamheid. Zij vergeten soms de minder bewuste kant van hun zorgvuldig uitgekozen outfit. De focus ligt op er goed uitzien, getriggerd door de snel wisselende en goedkope modecollecties. Zit er een gaatje in je T-shirt? Dan koop je toch weer een nieuwe?

Aan het begin van de twintigste eeuw ging dat niet zo makkelijk. In de nieuwe tentoonstelling Kleren maken de vrouw zie je hoe vrouwen honderd jaar geleden zelf de kleding voor hun gezinnen maakten. Door goede verzorging en zorgvuldig verstelwerk gingen deze kledingstukken jaren mee, vaak gedragen door meerdere generaties. Kunnen we ruim honderd jaar later nog wat leren van deze kunsten?

Rondleiding en workshop textielbewerking
Ontdek met je klas hoe zuinig en duurzaam mensen vroeger met hun kleding omgingen. In een interactieve rondleiding bespreken de leerlingen de verschillen tussen toen en nu, de rol die kleding speelt in het uiten van je identiteit en wat je kunt doen met kleding die je niet meer wilt dragen. Wanneer bestempel je die leuke broek tot vod en wanneer is iets juist vintage?

In de educatieruimte gaan de leerlingen vervolgens aan de slag met de technieken die zij hebben gezien en transformeren een afgedankt kledingstuk tot een nieuwe creatie. Aan het einde van de workshop presenteren de groepjes hun kunstwerken en geven zij een toelichting op de keuzes die zij tijdens het proces hebben gemaakt.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. Atelier Zuiderzee is een programmareeks voor kunst- en cultuuronderwijs, waarmee het museum de rijke collectie van de Zuiderzee, kunst en design op een unieke manier in de spotlight zet.

Meer info over het Zuiderzeemuseum? www.schoolreis.nl/zuiderzeemuseum of kijk op pagina 135 van het Nationaal Schoolreis Magazine (voorjaar 2019). (Foto ©Collectie Zuiderzeemuseum, Wim Zandbergen)
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!