Schoolreisbezoekers stappen vanaf vandaag bij Artis in de wereld van de leeuw

Amsterdam, 3 oktober 2023


Schoolreisbezoekers stappen vanaf vandaag bij Artis in de wereld van de leeuw


Artis presenteert een splinternieuw leeuwenverblijf. De leeuwen van de Amsterdamse dieren- & botanische tuin hebben vanaf vandaag een veel groter heuvelachtig landschap tot hun beschikking. Na een wenperiode van een paar weken is het nieuwe leeuwenverblijf door Sjaak Swart, host Humberto Tan en leerlingen van basisschool Kindercampus Zuidas officieel geopend.

‘Behoedzaam zetten de drie leeuwen afgelopen weken hun eerste stappen in hun nieuwe verblijf. Vanaf de heuvel keken ze uit over hun nieuwe territorium en gingen als drie-eenheid uit op verkenning. De dieren waren al snel vertrouwd in het nieuwe binnenverblijf en een paar dagen later werden de eerste plekjes in het nieuwe buitenlandschap al territoriaal afgebakend. De verhuizing van de dieren betekent ook een historische mijlpaal. We zijn blij dat we hiermee ook definitief afscheid nemen van het beperkte Kerbertterras als leeuwenverblijf, een plek die veel mensen nog herinnerde aan het oude ARTIS. We zetten hiermee opnieuw een belangrijke stap in de vernieuwing van ARTIS-Park als dierentuin en botanische tuin.’, aldus Tjerk ter Meulen (manager Dier & Plant).


 

Het nieuwe verblijf is in oppervlakte tien keer groter dan het oude verblijf, maar nog belangrijker is de inrichting die tegemoet komt aan hun natuurlijke gedrag. De door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en architect Alexander Lefebvre ontworpen heuvelachtig landschap is geïnspireerd op de Afrikaanse savanne in verschillende seizoenen, met een droog en begroeid gebied. De basis voor goed dierenwelzijn is zorgen dat de dieren zoveel mogelijk eigen keuzes hebben. Zoals rustplaatsen in verschillende deelgebieden; een open zandvlakte, een begroeid en rotsachtig gedeelte op de heuvel en grasland langs de wateroevers. De begroeide wateroevers zullen straks ook een aantrekkelijke plek zijn voor lokale vogels zoals reigers, al is het betreden ervan op eigen risico. De dieren worden fysiek meer uitgedaagd door allerlei klimstructuren en op een andere plek in het park is een kattenkruidtuin aangelegd. Ondanks dat de roofdieren bij uitstek vleeseters zijn, zijn de geuren van diverse planten namelijk ook een extra verrijking voor katachtigen.

De schoolbezoekers stappen in deze nieuwe omgeving de wereld van het iconische dier binnen en worden via verschillende uitzichtpunten uitgedaagd om op zoek te gaan naar de leeuwen. Met verhalen rondom het verblijf ontdekt de (schoolreis)bezoeker alles over de leeuw als sleutelsoort in zijn leefgebied, de kwetsbare status van de leeuw in het wild en de leeuw als symbool in verschillende culturen en verhalen.

Meer informatie over een bezoek met jouw klas aan ARTIS, ARTIS-Planetarium, ARTIS-Micropia en/of ARTIS-Groote-Museum lees je via www.schoolreis.nl/dierenpark/artis. ARTIS staat op pagina 82 van het Nationaal Schoolreis Magazine, editienr. 63, najaar 2023. (fotocredit © ARTIS, Ronald van Weeren)

   

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!