Koning opent jubileumtentoonstelling ‘Van onschatbare waarde’ in 200-jarig Naturalis

Leiden, 6 oktober 2020


Koning opent jubileumtentoonstelling ‘Van onschatbare waarde’


Naturalis Biodiversity Center in Leiden bestaat 200 jaar. Sinds vorige week dinsdag viert het instituut dit jubileum 200 dagen lang. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander gaf tijdens het Gala van de Biodiversiteit het officiële startsein voor de jubileumviering en bezoekt als eerste de jubileumtentoonstelling.

Jubileum met aandacht voor cultuurhistorie en behoud biodiversiteit
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat koning Willem I het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon als zijn persoonlijke verzameling, groeide in 2 eeuwen uit tot een collectie van 42 miljoen objecten. Daarmee is het één van de grootste en meest toonaangevende collecties ter wereld. Een verzameling die de basis vormt voor onderzoek aan biodiversiteit en waar prachtige verhalen mee te vertellen zijn over de natuur van toen, nu en de toekomst.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis: ‘Onze collectie vormt het fundament van ons instituut. In 200 jaar zorgvuldig opgebouwd en de basis voor ons onderzoek. Onderzoek naar biodiversiteit is belangrijker dan ooit. Voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet. Door onze kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan, zorgen we voor het beheer en behoud van de biodiversiteit.’

Gala van de Biodiversiteit
Tijdens het Gala van de Biodiversiteit, georganiseerd in samenwerking met New Scientist, werpen sprekers als astronaut André Kuipers, prof. Koos Biesmeijer (directeur wetenschap van Naturalis) en Kirsten Schuijt (directeur van WWF-NL) vanuit hun eigen onderzoeksgebied hun licht op de stand van de biodiversiteit. De koning opende vervolgens officieel de jubileumviering. Aansluitend bezocht hij als eerste de tentoonstelling.

Jubileumtentoonstelling 'Van onschatbare waarde' met topstukken en BN'ers
De tentoonstelling toont 25 topstukken uit de collectie van Naturalis. Zeldzame objecten, uiterst kwetsbaar, uitgestorven en bron van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Normaliter opgeslagen in de collectietoren, maar speciaal voor dit jubileum tijdelijk getoond aan het publiek. Een deel van deze objecten is extra uitgelicht. Topfotograaf Raymond Rutting portretteerde bijzondere Nederlanders met hun favoriete topstuk. Deze portretten maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Korte video's, gemaakt tijdens de fotoshoots, geven verdieping op de relatie van de bijzondere Nederlander met de natuur en zijn of haar interesse voor dit object.

Ben je geïnteresseerd in de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde’ of in een van de educatieve programma’s? Check dan www.schoolreis.nl/naturalis. Naturalis Biodiversity Center staat op pagina 51 van het Nationaal Schoolreis Magazine (najaar 2020).Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!