Het Hunebedcentrum opent voor schoolklassen en studenten archeologie een educatief archeologisch terrein

Borger, 14 juni 2022


Het Hunebedcentrum opent o.a. voor schoolklassen en studenten archeologie een educatief archeologisch terrein


Aankomende vrijdag opent het Hunebedcentrum een nieuw educatief archeologisch terrein op het Oertijdpark. Met dit nieuwe onderdeel van het park kunnen grote (school)groepen zien hoe het vak archeologie in de praktijk werkt. ‘Het is een kant van de archeologie die je niet veel in musea ziet, terwijl een opgraving bouwstenen levert voor het uiteindelijke verhaal. Het staat aan de basis van hoe we tegen het verleden aankijken’, aldus archeoloog Riemke Scharff.

Van Scherf tot Verhaal
Al lang bestond de wens vanuit het Hunebedcentrum om archeologie toegankelijk te maken voor een breder publiek. Van schoolklassen tot studenten archeologie, eigenlijk voor iedereen met interesse in opgravingen, heeft het centrum nu iets interessants in huis. Directeur Harry Wolters is blij met de realisatie: ‘Vaak vertellen we het verhaal aan de hand van de resultaten van archeologisch werk. Nu kunnen we ook laten zien hoe de wetenschap tot deze inzichten komt. Je krijgt een mooi inkijkje in het hele archeologische proces, van scherf tot verhaal. Het is een fantastische toevoeging!’

Publieksarcheologie
Op het Oertijdpark, waar je veel replica’s van bewoning in de Prehistorie ziet, is nu dus ook een permanente opgraving te vinden. Wanneer je hier met jouw schoolgroep rondloopt is het net alsof de archeologen even pauze hebben. Met een beetje fantasie wanen de leerlingen zichzelf in de rol van ontdekkers van nieuwe archeologische vondsten. Het terrein is geïnspireerd op de opgravingen in de wijk Daalkampen in Borger. Daar zijn verschillende woonvormen uit de brons- en ijzertijd gevonden. Plattegronden hiervan zijn te zien in het Hunebedcentrum.

Kijk voor meer informatie over een ‘keigave schoolreis’ voor basisscholen, Oerschool met het 'Break in Game' voor VMBO, HAVO en VWO leerlingen op www.hunebedcentrum.eu/scholen/. Het Hunebedcentrum staat op de binnenzijde van de achterpagina van het Nationaal Schoolreis Magazine (nr. 60, voorjaar 2022)

 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!