Column: 'Elke schoolreis of schoolkamp opnieuw dagen van tevoren gigantisch zenuwachtig'

Eerbeek, 24 januari 2019


'Elke schoolreis en schoolkamp opnieuw dagen van tevoren gigantisch zenuwachtig'


Sommige schoolreisjes en kampen staan me nog scherp op het netvlies. Elk jaar weer opnieuw dagen van tevoren al gigantisch zenuwachtig hoe HET uitje van het jaar er weer uit gaat zien. En natuurlijk lekker een dagje weg van het ‘suffe’ klaslokaal was voor mij altijd het hoogtepunt van het schooljaar.

Ik zat op de basisschool de Triangel in Eerbeek. Ideaal aan het einde van onze straat. Als we dan op schoolreisje gingen, zag ik de bussen altijd al vroeg aankomen en gierden de zenuwen door mijn lijf. Ik herinner me mijn eerste schooluitje nog als de dag van gisteren. We gingen naar de Dierense Speeltuin. De hele dag klauteren en tikkertje en verstoppertje spelen. Maar het mooiste was natuurlijk de skelterbaan! Achter elkaar aan rondscheuren, politie en boefje spelen. Dat was een hele happening. Alleen vervelend dat er een tijdlimiet was en dat je dan jouw eigen skelter die je dan EIN-DE-LIJK had, weer moest inleveren… Balen!

Met groep 5 gingen we opnieuw naar Dieren. Alleen was de bestemming nu De Spelerij. Fantastisch wat een dag! Ik wist nog dat ik er een keer eerder was geweest en dat ik toen de hele dag broodjes had staan maken. Ik zei daarom tegen mama ‘ik hoef geen lekkers mee! Dat maak ik daar zelf wel’. Zo gezegd zo gedaan, dacht ik. Dus niet… Al mijn broodjes waren verbrand of niet gaar. Gelukkig waren mijn vrienden er beter in en kreeg ik alsnog waar ik me op had verheugd.

Bij de Triangel gingen we met groep 7 en 8 op schoolkamp. Nou dat was wat… Groep 7 was het tofste jaar van de twee schoolkampjaren. Mijn neef zat in groep 8 en ik in groep 7. We waren die week continu samen en voor mij was het wel een prettig idee dat mijn ‘grote’ neef er bij was. We deden van alles. Levend stratego bijvoorbeeld. Dat vond ik het leukste van de hele week. Het mooiste daarvan was dat iedereen zo gigantisch fanatiek werd dat allebei de klassen er helemaal in op gingen. Omdat er in het park waar we kampeerden meer scholen bivakkeerden, regelden we daarmee een voetbaltoernooi. Nou, dan moest je er absoluut voor zorgen dat je won. Want je wilde absoluut niet dat die andere scholen je de rest van de week de ‘losers’ van het park zouden noemen.

Tja, het is wat als je acht jaar lang een fantastisch gezellige klas hebt gehad waarmee je altijd veel lol maakte, vooral tijdens schoolreisjes. Dan breekt een keer de tijd aan dat je naar de middelbare school gaat. Voor mij was dat het Edison College in Apeldoorn.

Ik baalde als een stekker want we gingen in het eerste schooljaar niet één keer op stap. Dat betekende dus een extra dag gewoon les hebben in het schooljaar. Gelukkig werd dat in het derde schooljaar helemaal goed gemaakt met anderhalve week op reis. Het was kiezen tussen Barcelona, Rome, Praag, Parijs, Londen, Triër, zeilkampen tot survivallen in de Ardennen. Nou geloof me, ik heb er weken over zitten dimdammen wat het zou gaan worden.

Het werd Triër in Duitsland. En het was echt een topweek. We sliepen met ons allen in een groepsaccommodatie midden in het bos waar ook een klimbos in de buurt was. Nou, dat was ellende, want ik heb gigantische hoogtevrees. Het begin van de week was daarom een drama. Maar daarna werd het leuker en leuker. We deden van alles. Van dagtochtjes over de Rijn naar de wijnvelden en het bezoeken van een wijnfabriek, middagen lekker ‘chillen’ in het zwembad, barbecueën, rodelen en ga zo maar door. Het hoogtepunt van de reis kwam op de laatste dag! Movie Park Germany, fantastisch! Misschien was achteraf gezien nog wel het leukste dat bepaalde leraren meegingen. We leerden ze zo op een totaal andere manier kennen waardoor uiteindelijk de lessen daarna ook gemoedelijker werden.

Op het mbo in Apeldoorn ben ik eigenlijk nog maar één keer een dagje weg geweest. We gingen toen met de hele opleiding naar Oberhausen. Omdat ik de opleiding management en ondernemen volgde, gingen we naar het grote indoor winkelcentrum. Ik vond het het minste uitje waaraan ik heb deelgenomen. Het was de hele dag maar rondslenteren en winkels bekijken, terwijl ik actie en spannende activiteiten gewend was. Dit was echt een verzoeking.

Zo zie je maar net dat schoolreisjes en werkweken veel indruk maken en dat de schoolperiode er vele malen leuker door wordt. Bovendien leer je iedereen op een andere manier kennen waardoor je een hechte klas krijgt. Het is dus wel duidelijk, denk ik, dat juist schoolreisjes en werkweken erg belangrijk zijn voor zowel de scholieren als de leraren!

Zorg voor een onvergetelijke dag met z’n allen!

Simon Claassen
simon@schoolreis.nl


Simon is sinds februari 2016 schoolreisteamlid. Persoonlijk is hij geïnteresseerd in de ontwikkelingen en de schooluitstappen bij pretparken In z’n vrije tijd gaat hij graag naar de pretparken toe in heel het land. Als projectmanager bij Schoolreis.nl wijst hij dan ook graag alle schoolreisorganisaties- en bestemmingen de weg binnen het grootste schoolreis-ideeënrijk.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!