Authentieke dinosaurus Allosuarus keert terug in Museon

Den Haag, 11 april 2019

Authentieke dinosaurus Allosuarus keert terug in Museon


Vandaag keert de 150 miljoen jaar oude, authentieke Allosaurus van het Museon, weer terug. De dinosaurus was enkele jaren uit de opstelling van het Museon en is nu teruggeplaatst in de museumwinkel.

Allosaurus
De Allosaurus was een grote vleesetende dinosaurus, die tussen 153 en 148 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika en West-Europa leefde. De meesten waren rond de 8,5 meter lang en wogen meer dan 1,5 ton. De Allosaurus wordt vaak vergeleken met zijn bekendere neef, de T. Rex. Maar in tegenstelling tot de T. Rex, heeft de Allosaurus grote, sterke voorpoten. Het fossiel is in de jaren negentig van de vorige eeuw opgegraven op de grens van de staten Utah en Wyoming in de Verenigde Staten. Het opgraven en prepareren van de Allosaurus was een enorm karwei. Het bekken zat in hard zandsteen en men kon nauwelijks onderscheiden wat bot was en wat steen. De halswervels lagen in kleisteen verborgen en waren nogal vervormd. Voor de ontbrekende delen, zoals een helft van de onderkaak en enkele ribben zijn afgietsels gemaakt. Na reconstructie was het resultaat een prachtig, tot de verbeelding sprekend skelet. Een illustrerend voorbeeld van de verbazingwekkende afmetingen van flora en fauna uit een lang vervlogen tijdperk, het laatste deel van de Jura Periode.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Kijk op www.schoolreis.nl/museon voor meer online informatie of op pagina 116 van het Nationaal Schoolreis Magazine (voorjaar 2019).

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!