Romeinse Limes in Museumpark Archeon onderdeel van het netwerk van de Canon van Nederland

Alphen aan den Rijn, 7 september 2021


Romeinse Limes in Museumpark Archeon onderdeel van het netwerk van de Canon van Nederland


Van de vijftig vensters van de Canon van Nederland zijn er in Archeon drie belangrijk: het zijn de netwerkvensters van het museumpark. Dat betekent dat Archeon in het Netwerk van Canonmusea deze gedeeltes van de Nederlandse geschiedenis extra goed kan belichten. Het Netwerk van Canonmusea is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem en werd gerealiseerd mede dankzij het ministerie van OCW.

De Romeinse Limes, waarvan het Duits-Nederlandse gedeelte onlangs is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed, is daar een van. In Nederland liep de limes langs de Rijn. De Romeinen waren goede bouwmeesters en slimme handelaars. Ze brachten veel goederen hierheen met hun enorme rijnaken.

Een tweede venster is dat van de hunebedden, uit de nieuwe steentijd. In Archeon is er eentje gereconstrueerd! En.. je kunt zelfs de bouwers ervan ontmoeten en zien hoe zij hun leven leidden. En nee, Karel de Grote zelf is even elders druk bezig, maar zijn canonvenster kun je in Archeon wel verder ontdekken: bij Dorestad, de bijzondere handelsplaats uit negende eeuw die tot grote bloei kwam dankzij zijn bestuur.

Alle kinderen ontvangen het paspoort voor Archeon hierin staan deze canonvensters én de speurtocht door het gehele avontuurlijke museumpark.

Klik hier of kijk op pagina 63 van het Nationaal Schoolreis Magazine (najaar 2021) voor meer informatie over een spannend en leerzaam dagje uit in Museumpark Archeon.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!