2022 Internationaal Jaar van Glas van de Verenigde Naties

Leerdam, 15 februari 2022


2022 Internationaal Jaar van Glas, van de Verenigde Naties


De Verenigde Naties heeft 2022 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Glas. De bedoeling is om het verleden, het heden en de toekomst van de gebruiksmogelijkheden van glas te belichten. Glas speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Naast de prachtige werken van glaskunstenaars wordt glas toegepast voor heel veel praktische doeleinden. Zo zorgen glasvezels voor een wereldwijde communicatie. Glas zorgt voor daglicht (ramen) en is belangrijk voor zonnecellen en schone energie. Het heelal kan onderzocht worden met telescopen met glaslenzen, maar glas wordt ook gebruikt in de gezondheidszorg, scanapparatuur, brillen en lenzen en voor touchscreens en drinkglazen. Er zijn oneindig veel toepassingen van glas waar we dagelijks mee te maken hebben.

Leerdam
In Nederland is Leerdam het absolute centrum van de glasindustrie en glaskunst. Daar staat het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij. Als enige in glas gespecialiseerde museum in Nederland is het Nationaal Glasmuseum uniek. Het museum heeft een omvangrijke en veelzijdige collectie kunstnijverheid in glas en kristal. Daarmee kan het museum een representatief beeld geven van het Nederlandse glas van circa 1880 tot heden.

Educatie
Het Nationaal Glasmuseum is sterk gericht op educatie en je kunt er op twee locaties de magie van glas ervaren. In de Glasblazerij, de werkplaats in het centrum van Leerdam, zien en ervaren jouw leerlingen hoe van een vloeibare, roodgloeiende substantie de prachtigste voorwerpen van glas worden gemaakt. In het museum aan de rand van Leerdam zien ze glas, verwerkt in kunst en gebruiksvoorwerpen. Deskundige museumdocenten nemen de leerlingen daar mee op een boeiende, interactieve ontdekkingsreis in de glaswereld. Ook is het mogelijk om workshops rondom glas met groepen te doen, zoals glasfusing, ornamenten of kralen maken voor de vlam, glasgraveren, enzovoort.

Bron: iyog2022.org/ en Nationaal Glasmuseum
Kijk voor meer informatie en activiteiten op www.iyog2022.org
(Fotocredit © Ben Deiman voor de Glasblazerij, Nationaal Glasmuseum)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!