Westerbork: mooi, interessant en we hebben er ook veel van geleerd!

Gieten, 27 maart 2015

Op vrijdag 27 maart zijn de kinderen van groep 8 naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geweest, dit is hun verhaal.

We kregen eerst een korte film te zien over de familie Meijer. Dat was een Joods gezin uit Gieten die in een veewagon naar kamp Westerbork werd gebracht. Daarna gingen we naar het museum, daar kregen we in tweetallen een boekje met een quiz over de oorlog en kamp Westerbork. De antwoorden van die quiz konden we vinden in het museum. Toen we klaar waren mochten we even rondkijken. Het was heel erg mooi, want er waren veel echte spullen bewaard. Toen we klaar waren in het museum mochten we lunchen. Even later moesten we ongeveer drie kilometer lopen naar het kampterrein, het lopen was erg gezellig onderweg en het was een mooie route door het bos. We waren bij het kampterrein en we zagen direct het huis van de kampcommandant, er zat een soort glazen koepel omheen zodat het hout niet ging verrotten en instorten.

Daarna gingen we lopen naar het herdenkingsmonument. Dat waren allemaal kleine stenen paaltjes met jodensterren, vlammetjes en lege steentjes. De jodensterren natuurlijk voor de Joden, de vlammetjes voor zigeuners en de lege voor verzetsstrijders. Al die paaltjes zijn afgebeeld als Nederland. We gingen ook naar plekken waar barakken hadden gestaan. Je zag precies hoe groot de barakken waren, dat was echt heel erg klein. Er zaten ook nog eens heel veel mensen in. Er was zelfs een periode dat mensen met zijn tweeën naast elkaar op één bed moesten slapen.

We vonden het supermooi en interessant, we hebben er ook veel van geleerd!

Leerlingen van groep 8 van OBS Gieten


Ook op schooluitstap naar Kamp Westerbork geweest? Lees en/of geef hier je beoordeling door.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!