Themajaar 2022: Utrecht 900 jaar

Utrecht, 31 mei 2022


Themajaar 2022: Utrecht 900 jaar


In 2022 is Utrecht 900 jaar oud. Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V stadsrechten aan Utrecht en een stad was ‘geboren’. Utrecht is hierdoor een van de oudste steden van Nederland. Dit wordt gevierd met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. De viering begint met de Stadsdag op 2 juni en duurt tot en met Sint Maarten op 11 november. Het thema van de verjaardag is ‘Stad zonder muren: open, gastvrij en met elkaar verbonden’.

Burgemeester Sharon Dijksma kijkt uit naar alle festiviteiten. ‘Na zo’n lange tijd zonder evenementen hebben we straks écht iets om naar uit te kijken: als we het coronavirus onder controle houden, belooft het volgend jaar groot feest te worden in de stad’, zegt ze. ‘De viering van 900 jaar stadsrechten wordt een mooi feest met alle Utrechters.’ Er zijn inmiddels 43 feestelijke initiatieven gesubsidieerd. Er komt nog een tweede subsidieronde. Een van de projecten bestaat uit een speciale editie van de Waterlinie Wandeltocht, met onderweg lokaal eten, muziek, theater en dans. En in Leidsche Rijn worden een expositie en project georganiseerd met jonge bewoners over de waarde van Utrecht als thuisbasis. 700 leerlingen van verschillende scholen maken een multimediale expositie.

Om in de hele stad een blijvende herinnering te creëren, wordt in alle 10 wijken een herinneringsboom geplant. In de aanloop naar 2022 verschijnen overal in de stad portretten van Utrechters, van vroeger en van nu. Precies 900 in totaal. Utrechters die nu in de stad wonen of werken. En Utrechters van eeuwen geleden. Door de gehele stad zijn diverse interessante tentoonstellingen georganiseerd waarbij de bezoeker een beeld krijgt van het leven in het 900 jaar oude Utrecht.

Bron: www.ontdek-utrecht.nl/900jaar/
Volg de activiteiten op de website www.ontdek-utrecht.nl/900jaar/

(© Fotocredit - Utrechts Archief de extra's onthulling portretten, 900 jaar Utrecht)

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!