Schoolreisverslag naar het Archeon

Bussum, 16 januari 2014

“We gingen naar het Archeon en toen we daar aankwamen was er geen parkeerplaats haast meer voor de bus zo veel auto’s stonden er. In het park bleek het eigenlijk helemaal niet zo druk. We begonnen bij de prehistorie. Daar hadden ze een haasje gevangen en het velletje er van af gehaald. Het velletje werd de hele tijd heen en weer gewreven om het soepel te maken. Zo deden ze dat 6000 jaar voor de jaartelling. Je kon alleen maar slapen op en onder dunne dieren velletjes.

Een vrouw die daar leefde heeft ons een rondleiding gegeven. Ze liet haar hut zien gemaakt van wilgentenen, riet en leem. Ze maakten vuur in de hut met een vuurboog. Een vuurboog is een soort pijl en boog met het touwtje dat gemaakt is van dieren vezels.

Als je deze stok op een houtje zet en dan het touwtje om het stokje wikkelt dan doe je ook nog een blokje bovenop het stokje en dan met die boog heen en weer doen. Dan gaat het roken en dan komt er een klein beetje vuur en dan wordt dat hete kool dat stop je in een nestje van riet. En dan vouw je het nestje dicht je blaast in het nestje en zo krijg je een groter vuur. De vrouw had geen gewone kleren aan maar kleding van dierenvellen.

Jagers en verzamelaars
De mensen die in die tijd leefde noemde ze jagers en verzamelaars. Ze gingen alleen maar verzamelen of jagen als ze honger of iets nodig hadden. Ze verzamelde bijvoorbeeld besjes, plantjes, noten en wilgentenen. Ze jaagden op hazen, vossen, slangen en herten. Ze maakten bootjes van boomstammen en daar gingen ze met een hele bijzondere bijl die boomstam mee uithakken. Die bijl is gemaakt van een stok met een scherpe vuursteen ertussen geklemd. We konden jammer genoeg niet in de bootjes varen omdat de bootjes erg nat waren.

Huizen met ramen van een blaas
Een paar honderd jaar later kreeg je de boeren deze mensen hielden dieren in hun huis en stal. Toen hadden ze al leem en versierden ze hun huis met verf. Ze maakten ramen van de blaas van een rund. Om de ramen heen was het vastgemaakt met leem. Leem is een soort klei die ze uit de grond halen. De boeren maakten hun gereedschap van tin en ijzer en dat smolten ze samen tot brons. De boeren maakten vuur met vuurstenen.” Ik vond het zelf een heel leuke rondleiding en er is veel te leren en te doen.

Casper 9 jaar, Vrije School Bussum

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!