Schoolkampverslag van de Feiko Clockschool naar Schiermonnikoog

Oude Pekela, 7 maart 2017

Maandag 6 juni stond al maanden dikgedrukt in de agenda’s van de leerlingen van groep 8. Het laatste kamp van hun basisschooltijd stond op het programma. De laatste weken werd er al volop over gepraat, maar vandaag was het dan eindelijk zover, de reis naar Schiermonnikoog begon. Om zeven uur in de ochtend stond de bus van de firma Jansen paraat om het reisgezelschap te vervoeren richting Lauwersoog.

Onderweg zat de sfeer er al meteen goed in. De snoepjes, metworst en blokjes kaas werden bij het passeren van het bordje Veendam al genuttigd. Na anderhalf uur bereikten we de haven. Daar werd de bagage ingeladen op een kar en mochten de leerlingen aan boord van De Rottum. Veel kinderen zochten meteen het bovendek omdat de zon al heerlijk straalde. Met een aangenaam gangetje en een rustige Waddenzee arriveerden de reisgenoten tegen elf uur op het eiland.

Kampeerboerderij
Daar werden direct fietsen gehuurd en onder aanvoering van Indy de Ruiter werd koers gezet naar de kampeerboerderij. Aangekomen werden de beheerders vriendelijk begroet, de bedden opgemaakt en de boodschappen uitgepakt en in de voorraadkasten gestopt. Ondertussen werd het terrein verkend en tegen twaalf uur vertrokken we richting het dorp. Daar kregen de leerlingen een uur voor zichzelf en werden de kaartjes geschreven voor de achterblijvers in Pekela.

Na ruim anderhalf uur werd de reis vervolgd naar het prachtig witte strand van Schier. Er werd volop gevoetbald, gespeeld bij de zee, schelpen gezocht en overige strandspelletjes gedaan. Vanwege de frisse temperatuur van het zeewater werd besloten om ook nog even lekker te plonzen in de Berkenplas. In deze prachtige bosrijke omgeving werd gebruik gemaakt van surfplanken en kano's. Nadat de klok vijf keer had geslagen ging de club weer richting de thuisbasis.

Een koningsmaal
Op het menu van de eerste dag stond een heerlijke maaltijd. Gefrituurde aardappelen met een witte saus gemaakt van eieren. De groente was een tomaat in gepureerde vorm. Een heerlijk stukje vlees erbij zorgde voor dit koningsmaal. Als toetje werd aangeboden een dessert à la vla. Na het eten werd alles keurig opgeruimd en werd het avondprogramma verteld.

Het avondprogramma
De bunker en Vredenhof waren bij de leerlingen favoriet. Tijdens de wandeling kwamen we wederom langs De Berkenplas. Om 21:00 uur werd wederom een verfrissende duik genomen. Ach ja... vakantiegevoel is erg belangrijk. Na het spannende verhaal van Gerrit de Monnik (overleden 1545) in het moeras, zou over twee uur de nachtelijke boswandeling beginnen. Ook het verhaal van de ‘wilde’ boskat zou zeker de revue passeren. Gelukkig gingen we met een grote groep en konden de leerlingen elkaar steunen. We gingen met 25 personen....uhh...24......uhhhh...23.... Nou misschien moesten we morgen maar gaan.... haha...

Na een zeer intensieve eerste dag bleek dat de stapelbedden van een prima kwaliteit waren. Op het moment van schrijven (7:56uur) waren alle kinderen nog in dromenland. Met een strakke blauwe lucht en een temperatuur die nu al aangenaam was, maakten we ons op voor de tweede dag.

Dag twee
Schiermonnikoogkenner en schoolreisexpert meneer de Ruiter had inmiddels de koffie bruin. Het ontbijt werd langzamerhand klaargezet en deze zou voor de leerlingen de nodige energie moeten leveren om deze dag goed door te komen. De tweede dag stond vol met leuke activiteiten. Zo werd de vuurtoren bezocht, het dorp aangedaan (cadeautjes voor thuis) richting zee, zwemmen, een fietstocht (Tour de Monnik) en nog vele andere dingen die voor altijd in de herinnering zullen blijven van deze groep leerlingen. De cadeaus voor het thuisfront waren gekocht, een ijsje werd aangeschaft en inmiddels was iedereen weer gearriveerd bij de boerderij. De groep was compleet en er zou zo meteen koers gezet worden richting de vuurtoren. Daarna zou een bezoek worden gebracht aan het strand. De enorme hitte zou er zeker voor zorgen dat verkoeling zou worden gezocht in de vorm van het koude zeewater. De schepnetten, gekregen van meester Jansen, stonden klaar om dienst te doen voor de Pekelder vissers. Het insmeren was begonnen want de zonnekracht was behoorlijk. Het eten voor die dag zou tegen de klok van half zes worden geserveerd. Tot die tijd zouden water, zand en zon de ingrediënten zijn voor deze fantastische schoolreis.

Macaroni-time!!! Na de nodige kilometers fietsen, lopen door het mulle zand en iets te weinig nachtrust kregen de Pekelder magen honger en mocht er worden gebunkerd in de Macaroni à la Schier. Deze goed gevulde pasta zorgde ervoor dat we ook op de laatste avond weer energie genoeg hadden om te wandelen, spelen, zwemmen etc.

Bonte avond
De bonte avond met muziek en make-up werd door de leerlingen zelf georganiseerd. De roulette chips was een favoriet spel voor de kinderen. Heb je een hot Dorito, dan ben je de klos...water!!! In de door de jongens bedachte voetbalwedstrijd speelden de boys (zeven man) tegen papa Harrie/Indy en meester Bert. Na een 3-5 tussenstand voor de jongelingen werd in de tweede helft even orde op zaken gesteld door de ‘oudjes’. Eindstand 10-8. Als de klok straks twaalf uur zou hebben aangegeven zou het tijd worden voor de nachtwandeling. De grootste angsten waren overwonnen en de groep was groter dan een dag eerder. Morgen wilden we nog niet aan denken.... Wat een prachtige schoolreis.

‘Aan alles komt een eind, maar aan het eind komt alles goed!’


Weer naar huis
Aan alles komt een eind. Zo ook de schoolreis van groep 8. Op deze woensdagochtend was duidelijk zichtbaar dat de krachten behoorlijk waren afgenomen. De vermoeidheid had zijn tol geëist. Het opruimen van de slaapzaal was begonnen. Met man en macht werd er goed ingepakt. Het aantal gevonden kledingstukken, handdoeken en overige kofferinhoud viel reuze mee en om tien uur zat iedereen aan het ontbijt.

Ze kregen als opdracht een lunchpakket samen te stellen voor de terugreis. Tegen de klok van elf fietsten we nog even naar het dorp. Bas en Britt mochten achterop omdat hun fietsen de avond daarvoor waren ‘geleend’ door medevakantiegangers. Om half twee werd de boot richting het vaste land weer genomen. Daar stond tegen half drie, zoals afgesproken, de bus om ons weer naar Oude Pekela te vervoeren.

Inmiddels heeft de firma Soepboer laten weten dat de twee ‘geleende’ fietsen weer boven water zijn. De daders hebben geen adres achtergelaten. Maar zoals het slotlied uit onze musical luidt: ‘Aan alles komt een eind, maar aan het eind komt alles goed!’

Bert Koning
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!