Reuzenpandajong Fan Xing heeft Ouwehands Dierenpark verlaten

Rhenen, 28 september 2023


Reuzenpandajong Fan Xing heeft schoolreisbestemming Ouwehands Dierenpark verlaten


Gisteren was het dan zover. Reuzenpandajong Fan Xing heeft Ouwehands Dierenpark in het Utrechtse Rhenen verlaten en is op reis naar China.

Tijdens een feestelijke afscheidsceremonie met onder anderen genodigden van de Chinese Ambassade, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en een plein vol (schoolreis)kinderen, werd de reuzenpanda uitgezwaaid. Na een kort formeel programma met speeches van hoogwaardigheidsbekleders werd er buiten op het plein getoast op een goede toekomst voor Fan Xing. Er was entertainment en er werd gekeken naar een tijdlijnvideo van de reuzenpanda’s in het dierenpark met in het bijzonder de geboorte en het opgroeien van Fan Xing. De video eindigde met de transportbus die daarna daadwerkelijk het plein opreed en uitgezwaaid werd.Met de geboorte van dit eerste reuzenpandajong in Nederland werd op 1 mei 2020 geschiedenis geschreven. Volgens de overeenkomst tussen China en Ouwehands Dierenpark moeten reuzenpanda’s die hier zijn geboren voor hun vierde levensjaar verhuizen naar het land van oorsprong.

In China leeft de reuzenpanda in het wild. Hij leeft alleen, solitair, soms met een jong dat na ongeveer twee jaar zijn eigen weg gaat. Fan Xing is inmiddels drie jaar. Ouwehands Dierenpark wil graag zo dicht mogelijk bij de natuur blijven en werkt daarom al maanden samen met de Chinese partners toe naar het vertrek van Fan Xing naar China. ‘Een dier zien vertrekken is altijd een beetje dubbel. Je weet dat het voor goede doeleinden is, maar je neemt ook afscheid van een dier dat je dagelijks hebt verzorgd’, aldus José Kok (hoofd afdeling dierverzorging).

Fan Xing zal voorlopig in een van de dependances van het Chinese Wolong Panda centrum (CCRCGP) verblijven. Daarna zal gekeken worden naar een plek waar ze uiteindelijk kan bijdragen aan het in stand houden van de reuzenpanda’s. Haar ouders, reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya zullen voorlopig nog in Ouwehands Dierenpark blijven.

Leerzaam schoolreisje
De natuur roept! Wil je met jouw klas/school de dieren bewonderen en op een leuke manier meer leren over hun natuurlijke leefgebied, over de bedreiging van wilde soortgenoten en wat jij kunt doen om hen te beschermen? Lees dan via www.ouwehand.nl/nationaalschoolreismagazine meer informatie over de schoolreis mogelijkheden of kijk op pagina 22 van het Nationaal Schoolreis Magazine (editienr. 63, najaar 2023).

 


 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!