Column: 'Nu regelen waar we wel vat op hebben: het organisatietalent achter de schoolreis'

Apeldoorn, 30 augustus 2022


Nu regelen waar we wel vat op hebben: het organisatietalent achter de schoolreis


Het organiseren van schoolreizen en schoolkampen vereist veel werk en het nodige improvisatietalent. In normale tijden is dat al zo, maar de afgelopen jaren waren zeer uitzonderlijk. Met steeds meer bewondering hebben wij meegekeken hoe scholen en organisatoren hun reisdoelen toch mogelijk maakten. Uitdaging werd inspiratie, de eerste opzet, een tweede of soms zelfs een derde. Er is zoveel dat we meenemen uit die ervaringen dat we nauwelijks weten waar te beginnen.

Allereerst de constatering dat hoe groter de uitdaging, des te groter de beloning is. In de covidperiode waren er minder reizen, maar juist toen was het enthousiasme in de reacties ongeëvenaard. Leerlingen, leraren, organisatoren: unaniem en uniek. Nu is er sprake van een inhaalslag, die weer andere eisen stelt. Bijvoorbeeld aan busmaatschappijen die afgelopen maanden non-stop planningen hebben gemaakt, zodat zoveel mogelijk kinderen op schoolreis konden gaan.

Ten tweede is er de collectieve halsstarrigheid. De schoolreis is niet iets wat we ons zomaar laten afnemen. Niet door een virus, niet door onvoorziene marktomstandigheden, een groot tekort aan buschauffeurs, veranderende wetten of wat dan ook. Die reis is de collectieve herinnering die we ook onze kinderen gunnen en daar maken we ons hard voor. Allemaal! Ook de aanbieders, locaties, reis organisaties en anderen in dit werkveld hebben hun schouders eronder gezet. Het is bijvoorbeeld mooi om te zien waar individuele leden tegen grenzen lopen (geen plaats, chauffeur of ander onvoorspelbaar ongerief), zij direct omschakelen en hun netwerk inzetten om hun klanten bij een (soms toch) concurrent onder te brengen, of actief alternatieven aan te dragen.

Een bijzonder compliment is er voor die locaties die hun aanbod de afgelopen twee jaar volledig omgegooid en afgestemd hebben, van coronaproof bezoeken tot en met digitale museumrond gangen: een organisatorische en technische topprestatie. Maar er zijn zoveel meer organisaties en professionals die het verdienen genoemd te worden. Ineke Strouken, toen directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, zei al ver voordat de pandemie begon, in 2017, dat de schoolreis behoort tot precies dat, ons immaterieel erfgoed. Van belang en daarom iets waar we overduidelijk voor willen vechten, en dat blijkt.

Het Schoolreis.nl team heeft in de afgelopen jaren in de magazines, op deze schoolreissite, op social media en in veel persoonlijke gesprekken alles met jullie gedeeld wat we wisten en waarmee we konden bijdragen aan zo concreet mogelijke oplossingen. Vraagbaak, informatieplatform, uitwisselingskanaal: alles wat we altijd doen, maar nu onder bijzondere omstandigheden. En natuurlijk blijven we dat doen. Waar wij vat op hebben, dat regelen we. Voor jullie en vooral voor alle schoolreizigers. In dat ‘vat hebben op’ zit ook de kern van de laatste opmerking die we in deze column willen maken. Veel is nog steeds ongewis en veel zaken laten zich moeilijker plannen. Juist daarom is het belangrijk de voorbereidingen voor de komende schoolreis of schoolkamp vroeg op te starten. Begin nu en leg afspraken vroegtijdig vast. Dat geeft reispartners en bestemmingen houvast voor hun planning; een planning waarbij jullie reis als eerste vastligt. Die duidelijkheid geeft ook leerlingen en ouders de zekerheid dat het weer gaat gebeuren.

Op naar de volgende schoolreis!

Brian Berghuis (brian@schoolreis.nl),
namens het team van Nationaal Schoolreis Magazine

2022 09 brian regel je schoolreisje nuBrian is in 1992 begonnen als stagiair bij het destijds gloednieuwe Nationaal Schoolreis Magazine en sinds eind 1999 zelf uitgever van dit blad. Hij is oprichter van www.schoolreis.nl, getrouwd en de trotse vader van twee dochters. Als student was hij al betrokken bij de organisatie van buitenlandse schoolreizen en werkweken in de sneeuw. Als vicevoorzitter is hij sinds 2014 actief lid van de ouderraad, voorzitter (dat dan natuurlijk wel) van de schoolreiscommissie en sinds 2021 ook schoolkamp begeleider op de basisschool van z’n jongste dochter in Apeldoorn.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!