Column: 'Oude schoolreis beelden'

Aerdt, 7 maart 2019


'Oude schoolreis beelden'


Ik rommel wat door oude fotoboeken. Zoveel jaar herinneringen. Daartussen foto’s van bussen vol zwaaiende handen: de reis begint.

Ooit, toen dus, waren schoolreisjes voor veel kinderen de eerste keer dat ze hun dorp of stad verlieten. Naar de nog jonge Efteling, het panoramadak op Schiphol of het Evoluon.

Daar gingen deze bussen naartoe. Ook voor deze passagiers was het hun eerste trip buiten de grenzen van het stadje, al waren ze wel minimaal 75 jaar oud. Want het zijn foto’s van ‘schoolreisjes’ voor de bejaarden. Dat zie je een foto verderop, wanneer de voorzichtig de Amsterdamse rondvaartboot instappen. Lachend, uitbundig, maar geen kinderen.

Het bejaardenuitje was iets wat mijn vader en de plaatselijke adjudant van politie bedacht hadden. Twee mannen die gewend waren snel zaken te regelen. En waarschijnlijk weinig oog hadden voor ‘omwegen’ als verzekeringen. Nee, geld van de middenstand, gesmeerde broodjes uit eigen bakkerij en een politie-escorte tot de stadsgrens: zo ging het span, vier bussen sterk, op weg.

Hoogtepunt, naast de reis zelf, was de verkenningstocht die de heren jaarlijks op zich namen. Ter plekke kijken of het leuk en toegankelijk was voor de ouwetjes en die inspanning belonen met een avondje boemelen in Amsterdam of waarheen de reis ook leidde.

Vroeger of nu, oud of jong, voorbereiding of avondje uit: de verschillen lijken mij even groot als de overeenkomsten. De tijden waren anders, de lol en het uitbundige plezier niet.

Willem Reismeijer
redactie@werkweek.nl


Willem is sinds 2002 werkweek.nl teammember, schoolreisorganisator pur sang, vele jaren ouderraad lid en trotse vader van vijf dochters.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!