NEMO Science Museum presenteert nieuwe editie de Makerij met thema 'Uitvinders uit de natuur'

Amsterdam, 14 november 2023


NEMO Science Museum presenteert nieuwe editie de Makerij met thema 'Uitvinders uit de natuur'


Wat heeft een schaatspak met een haai te maken? En een trein met een ijsvogel? Deze vragen staan centraal in een nieuwe editie van de Makerij van NEMO Science Museum. In een interactieve opstelling is te zien hoe ontwerpers en uitvinders zich laten inspireren door de trucs die veel planten en dieren door miljoenen jaren van evolutie hebben ontwikkeld. Ook zijn er splinternieuwe workshops. Bezoekers vanaf 6 jaar kunnen o.a. puzzelen met patronen, eigen filmgeluiden maken met alledaagse spullen en racen met een houten figuur.

Interactieve opstelling Natuurlijke uitvinders
Veel planten en dieren hebben door miljoenen jaren van evolutie unieke kwaliteiten en slimme trucs ontwikkeld. Onderzoekers en ontwerpers laten zich graag inspireren door de natuur om uitvindingen te doen of problemen op te lossen. Bezoekers gaan in de interactieve opstelling Natuurlijke uitvinders uitzoeken welke uitvinding op welk dier of plant is geïnspireerd.

Workshop: patronen maken
In de natuur komen allerlei patronen voor. Deze mysterieuze, repeterende en oneindig complexe wiskundige patronen zijn overal in de natuur en in onszelf terug te vinden. De strepen van een zebra, de nerven van bladeren, bloemkolen, schelpen. In de workshop gaan bezoekers zelf aan de slag met kubussen, cirkels en stippen om zo een eigen patroon te maken. Ook kunnen ze Palago spelen, een strategisch spel waar bij ze de ander moeten verslaan door als eerste een vloeiend patroon te leggen.

Workshop: experimenteer met geluidseffecten
Met alledaagse voorwerpen worden bij films en tv-series veel geluiden uit de natuur nagebootst. Zo wordt het geluid van een knakkende selderij gebruikt bij een botbreuk. In de Makerij kunnen bezoekers van NEMO zélf met alledaagse spullen natuurgeluiden maken bij een korte film. Een vliegende vogel klinkt bijvoorbeeld net als... wapperende handschoenen! En met een gootsteenontstopper kun je het geluid van een galopperend paard nabootsen.

Workshop: race met een houten figuur
Als jij loopt, val je eigenlijk voorover en slinger je precies op het juiste moment je been naar voren zodat je niet echt valt. Ontwerpers gebruiken dit principe om eenvoudige looprobots te maken. De houten figuren in de Makerij lopen ook op deze manier. Bezoekers kunnen spelen met balans en zwaartekracht om de figuren zo snel mogelijk een helling af te laten lopen.

De Makerij
Het workshopfestival ‘De Makerij’ met de drie gratis gloednieuwe workshops is van 23 december 2023 t/m 1 september 2024 vanaf 11.00 uur toegankelijk. Ter verrijking van het (school)bezoek zijn er voorbereidende lessen voor in de klas en werkbladen voor in NEMO.

Wil je met de klas naar NEMO? Lees via www.schoolreis.nl/educatie/nemo-science-museum alle informatie of kijk op pagina 91 van het Nationaal Schoolreis Magazine, editienr. 63 (najaar 2023). Fotocredit © DigiDaan voor NEMO Science Museum.

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!