Column: 'Mijn eerste schoolreis naar Miniatuur Walcheren'

Apeldoorn, 7 februari 2019


'Mijn eerste schoolreis naar Miniatuur Walcheren'


Ik zal nooit die dag vergeten. Ik zat in de vijfde klas op de Oranjeschool in Vlissingen toen op een bijzondere dag werd aangekondigd dat we een schoolreisje gingen maken naar Miniatuur Walcheren (het huidige Mini Mundi). Wij kinderen hadden natuurlijk wel van het park gehoord, maar een bezoek daar naartoe en nog wel onder schooltijd was in die tijd heel erg bijzonder.

We waren allemaal zo ontzettend blij en in de klas ontstond een behoorlijke onrust, totdat de meester riep: 'Nu stil zijn en armen over elkaar.' En daar zaten we in onze schoolbankjes in afwachting van wat er precies ging gebeuren. We moesten voor die dag zelf boterhammetjes en wat te drinken meenemen en we zouden met de fiets naar Middelburg gaan; zo’n acht kilometer. Maar dat mocht de pret niet drukken. De grote dag brak aan en daar gingen we op weg naar Miniatuur Walcheren. Een groot park met allemaal kleine gebouwtjes, zoals kerken, huisjes en zelfs de haven van Vlissingen met boten die heen en weer voeren. Er reed een treintje. Ook het stadhuis en de bekende kerk van Middelburg ‘De Lange Jan’ was nagebouwd. Door het park liep ook een treintje en je zag allerlei dorpjes van Walcheren. Voor ons kinderen was dat een enorme ervaring.

Nadat we het park hadden bezichtigd was er ook nog een speeltuintje waar we heerlijk gespeeld hebben en… we kregen een ijsje van de meester. Ongekend in die tijd. Je vergeet het ook nooit meer.

Later hoorde ik van het ontstaan van Miniatuur Walcheren. Men wilde na de oorlog en de inundatie van Walcheren laten zien hoe mooi het schiereiland was en eigenlijk zou het park in 1953 geopend worden. Maar door de watersnood werd dat een jaar uitgesteld.

Zeshonderd modelbouwers hebben aan het park gewerkt. Alle gebouwen van Zeeland werden gemaakt op de schaal 1:20. Er waren wel 350 miniaturen in Miniatuur Walcheren en ook veel bewegende dingen zoals treintjes, 30 schepen, 200 autootjes, vliegtuigen en zelfs ringrijders en brandweermannen. Het was Koningin Juliana die het park in 1954 opende. In 2009 verhuisde Miniatuur Walcheren vanuit de binnenstad van Middelburg. In samenwerking met Madurodam werd een nieuw park aangelegd en vernieuwd. Het miniatuurpark heeft de exacte contouren van Walcheren en verdiepte wandelpaden. Deze paden geven de exacte ligging aan ten opzichte van het zeeniveau en vergemakkelijken het kijkplezier naar de maquettes. Naast het miniatuurpark bestaat Mini Mundi, zoals het park tegenwoordig heet, uit een attractiepark en het overdekte Mega Mundi Paviljoen. Blikvanger is het grote beeld van reus Dan, dat in 2008 werd overgenomen van het failliete attractiepark Het Land van Ooit. Daarnaast zijn er een binnenspeelplaats, een buitenspeelplaats, een kleine achtbaan, een draaimolen, een luchtballonnencarrousel (‘Samba tower’), een schommelschip, een treintje voor rondritjes en nog enkele andere attracties.

Tonny (E.) Pool,
redactie@schoolreis.nl


Tonny is sinds 1996 schoolreis redactielid, dochter van een schoolhoofd, vele jaren lerares en schoolreis-teamleidster op een basisschool in Vlissingen en moeder van twee zoons.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!