Column: 'Iedereen naar het circus!'

Utrecht, 13 januari 2011

'Niemand hoeft er weg en toch gaat iedereen naar het circus!'


Circus Tadaa! brengt het schoolreisje naar school. Voor één dag wordt de school omgetoverd in een echt circus. Het bijzondere van deze dag is dat alle leerlingen de hele dag actief bezig zijn. Ze gaan onder andere ballopen, eenwielfietsen, jongleren, acrobatieken, zwaaien aan de trapeze, koorddansen, gooien met een diabolo of jongleerballen, goochelen en klimmen op balanceerladders. De dag wordt feestelijk afgesloten met een zelfgemaakte voorstelling. Verkleed en geschminkt is iedereen zowel publiek als artiest. En natuurlijk zijn papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, vrienden en vriendinnen van harte welkom om te komen kijken!

Het ontstaan van Circus Tadaa!
De twee ‘circusdirecteuren’ van Circus Tadaa! zijn Jos Derks en Bas Kleijnen. Zes jaar geleden begonnen zij het bedrijf, toen nog onder de naam Circus AdieJos & AlaBas. Voor de oprichting werkten zij al samen bij Circus Jopie in Utrecht. De naam AdieJos & AlaBas bleek niemand te kunnen onthouden. Er moest een nieuwe naam komen, eentje die paste bij de uitstraling van het bedrijf. Het werd Circus Tadaa! Volgens Bas en Jos verwoordt ‘Tadaa!’ alles wat ze doen. Na een dag hard oefenen is er altijd wel iemand die roept: ‘Tadaa!’. Dat is het gevoel na een hele dag bezig zijn met circus, vol vertrouwen, hier ben ik! Tadaa!

Circus is nog veel meer
Behalve dat circus een van de leukste activiteiten is om te doen is het ook nog een verantwoorde activiteit. Circus is een kunstdiscipline met een perfecte balans tussen fysieke training en artistieke ontwikkeling. Circus is een combinatie van de beste elementen van kunst en sport.


Circus is spelen, ontdekken, leren, uitvinden, samenwerken, trainen, verbazen, ontroeren, repeteren en uiteindelijk betoveren!


Tijdens een circusproject wordt naast de basismotorische vaardigheden (kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en evenwicht) ook een beroep gedaan op de creatieve ontwikkeling (gevoel voor vorm, ritme, ruimte, eigenheid en presentatie) van de deelnemers. De deelnemers maken eerst op een speelse manier kennis met de verschillende circustechnieken. Er is alle ruimte om zelf het materiaal te ontdekken en de techniek te leren beheersen. Daarna,tijdens het maken en spelen van de circusvoorstelling, ligt de nadruk, naast creativiteit, ook op samenwerken. Een voorstelling maak en speel je niet alleen. Gedurende de dag worden de deelnemers uitgedaagd om hun grenzen op te zoeken en nieuwe dingen te ontwikkelen. Ze leren dat er op elk niveau verbluffende resultaten te behalen zijn die het waard zijn getoond te worden. Met deze aanpak stimuleert een circusproject naast de creatieve en motorische, ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van de deelnemers.

Circus is voor iedereen
Tot slot nog een boodschap die in dit stuk niet mag ontbreken. Jong of oud, sterk of slapjes, lenige of stijve lijven: circus is voor iedereen! Door de jaren heen hebben er al meer dan 350.000 mensen meegedaan met een activiteit van Circus Tadaa! Er is geen doelgroep die niet heeft meegedaan, van peuters van anderhalf tot dementerende bejaarden, van meervoudig gehandicapten tot CIOS studenten. En het leukste is: iedereen kan het op eigen niveau en iedereen heeft lol en is trots! Komt dat zien!

Bas Kleynen,
mede eigenaar Circus Tadaa!
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!