Goede verbinding binnen- en buitenschoolse cultuureducatie

Utrecht, 19 oktober 2017

'Buitenschoolse cultuureducatie, een rijke culturele omgeving en de aanwezigheid van een cultuurcoördinator bepalen wat het niveau van een leerling is.’ Dit zijn volgens Ronald Kox de belangrijkste aanknopingspunten uit het rapport Peil. Ronald Kox is hoofd Cultuureducatie bij het lKCA.

Cultuur is van de samenleving. Het weerspiegelt haar verleden, kenmerkt de omgang en communicatie in het heden en schetst en vormt de contouren van de toekomst. Dit wordt het meest zichtbaar in kunstzinnige elementen uit verleden en heden, maar nestelt zich onmerkbaar en onzichtbaar in onze dagelijkse interactie met elkaar en met de media die we gebruiken.

Selfie heeft zelfde functie als staatsieportret
De ‘selfie’ die geplaatst wordt op Facebook heeft dezelfde functie als het geschilderde staatsieportret in een museum: het legt het individu vast en waar deze voor staat. En wanneer een dergelijk oud of nieuw portret ons ‘raakt’, iets met ons ‘doet’, dan heeft dit te maken met het bijzondere karakter dat de maker aan het portret heeft weten mee te geven. Cultuureducatie zorgt voor kennis over en vaardigheden in het creatieve proces, zodat we die culturele elementen in onze maatschappij kunnen herkennen en zelf kunnen toevoegen. Hiermee wordt iedere inwoner in staat gesteld ook op dit gebied zijn of haar gewenste plek in de maatschappij in te nemen.

Funderend onderwijs moet kinderen en jongeren opleiden en begeleiden naar een vervullend leven, met een passende maatschappelijke positie, een goed ontwikkelde persoonlijkheid en toerusten met vaardigheden voor de arbeidsmarkt. Het moge duidelijk zijn dat cultuureducatie vanuit haar rol en inhoud een positie moet krijgen in het bestaande en toekomstige onderwijs.

Buitenschoolse cultuureducatie in directe omgeving
Om talentontwikkeling op het gebied van kunst en cultuur voor ieder kind maximaal mogelijk te maken moet er een goede verbinding zijn tussen de binnen- en buitenschoolse cultuureducatie. Dit vraagt om een goede lokale en regionale culturele infrastructuur en vereist een inhoudelijke, methodische en pedagogische aansluiting van het binnenschoolse met het buitenschoolse. Dit betekent ook dat het buitenschools cultuureducatieaanbod in de directe omgeving van het kind voldoende moet zijn in zowel kwantitatief als kwalitatief opzicht.

Het buitenschoolse bereik van de cultuureducatie is niet alleen afhankelijk van de docenten en educatieve afdelingen van culturele instellingen, maar ook van de aanwezigheid van voldoende cultuuraanbod en faciliteiten om dit mogelijk te maken zoals (particuliere) fondsen, instellingen en voorzieningen. Een (particulier) cultuurfonds kan een bijzondere presentatie, tentoonstelling of wedstrijd voor kinderen mogelijk maken die te zien is in een lokale presentatieruimte als een museum of door theater. Een dergelijk rijke leeromgeving is niet mogelijk als de lokale culturele infrastructuur niet of nauwelijks aanwezig is.

Educatieve en culturele bestemmingen
Wil je op de hoogte blijven van het actuele aanbod van educatieve en culturele bestemmingen? Kijk dan op www.schoolreis.nl/educatie. We hebben bijna 700 educatieve locaties, speciaal voor scholen per provincie gerangschikt.


Lees meer op www.lkca.nl
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!