Europese Culturele hoofdstad Leeuwarden

Leeuwarden, 22 november 2018

Europese Culturele hoofdstad Leeuwarden


Dit jaar draagt Leeuwarden, naast Valetta op Malta, de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Commissaris Navracsics zei hierover het volgende: Een ‘Culturele Hoofdstad’ brengt gemeenschappen samen rond cultuur. De positieve effecten ervan zijn nog lang merkbaar, voor de stad zelf, haar inwoners en de economie. Dit jaar is een bijzonder jaar. Het is immers het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en Leeuwarden heeft in haar programma veel projecten opgenomen die het cultureel erfgoed promoten en daarmee het belang van cultuur voor de vorming van een Europese identiteit benadrukken.’

Kern van het programma van Leeuwarden is de ‘iepen mienskip’ (open gemeenschap). Met meer dan 800 projecten op het gebied van muziek, theater, landschapskunst, opera en sport die in de loop van het jaar plaatsvinden, wil de stad gemeenschappen over heel de provincie Friesland en Europa versterken en verbinden. Een tentoonstelling van Escher, een opera over Mata Hari, een evenement met Friese paardenfokkers en breed opgezette projecten als ‘European sports for all’ zijn slechts enkele van de vele projecten die moeten leiden tot een betere bekendheid met en een verdiept inzicht in culturele verschillen.

Achtergrond
De Culturele Hoofdstad van Europa werd in 1985 door de toenmalige Griekse minister van Cultuur Melina Mercouri in het leven geroepen en is een van de meest prominente culturele initiatieven in Europa. De steden worden geselecteerd op basis van een cultureel programma dat een uitgesproken Europees karakter moet hebben, deelname en betrokkenheid van de inwoners van de stad stimuleert en bijdraagt aan de langetermijnontwikkeling van de stad en de omliggende regio.

Het is ook een uitstekende gelegenheid voor de steden om hun imago vorm te geven, zich wereldwijd op de kaart te zetten, meer toeristen aan te trekken en zich door middel van cultuur te bezinnen op de eigen ontwikkeling. De status van Culturele Hoofdstad van Europa werkt lang door, niet alleen op cultureel, maar ook op sociaal en economisch gebied, voor de stad én haar omgeving. Alle steden van EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten en landen van de Europese Vrijhandelsassociatie en de Europese Economische Ruimte die deelnemen aan het programma Creatief Europa, kunnen Culturele Hoofdstad van Europa worden.


Met een gespecialiseerde touroperator naar Leeuwarden?


Heb je besloten om met je schoolgroep naar Leeuwarden te gaan profiteer dan van de gespecialiseerde touroperators in de rubriek www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips. Immers een goed geoliede schoolreis organiseren zal je heel veel tijd kosten en vraagt specifieke expertise. Deze reisprofessionals hebben een netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de plaats van bestemming.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!