Elsene, 15 april 2025
Europe Remembers '80 jaar vrijheid'
In mei 2025 is het precies 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. We staan dan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We herdenken de slachtoffers en oorlogsgetroffenen, evenals onze bevrijders en andere veteranen.
We vieren ook dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven. Iets dat we moeten koesteren en waar we met elkaar aan moeten blijven werken. Samen zijn we verantwoordelijk om vrijheid door te geven aan onze kinderen, de nieuwe generaties. We moeten er elke dag opnieuw alles aan doen om de verschrikkingen van toen - onderdrukking, terreur, schending van mensenrechten, uitsluiting en vervolging - te voorkomen.
Het lustrumjaar 2025 is bij uitstel het moment om met onze kinderen extra aandacht te geven aan de betekenis van de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk in de klas, maar zeker ook op locatie. Het maakt nog meer indruk om zelf de plekken te bezoeken en de impact van oorlog te ervaren. Juist nu, het moment waarop we als Nederland indirect betrokken zijn geraakt bij de conflicten in Oekraïne en Gaza, is het goed daar bij stil te staan.
In het kader van 80 jaar vrijheid organiseren vele instellingen in het hele land activiteiten, herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen. Lokale geschiedenis en persoonlijke verhalen staan daarbij centraal. Meer informatie en een uitgebreid aanbod vind je op www.tweedewereldoorlog.nl en www.vrijheid.nl
Het is een prima initiatief van Schoolreis.nl om dit aanbod via www.schoolreis.nl/vrijheid bij jou, collega-docenten en ouders die beslissen over de schooluitstapjes, nog eens extra uit te lichten. Niet in de laatste plaats omdat de Tweede Wereldoorlog een belangrijke periode in onze geschiedenis is die leerlingen helpt anders naar het heden te kijken. Zo zijn er in Nederland vele musea en herinneringscentra die aandacht schenken aan de Tweede Wereldoorlog met speciale programma’s en rondleidingen voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Indrukwekkend, boeiend én leerzaam. Van Zeeland tot aan Groningen. Zoals bijvoorbeeld in het Gelderse Rivierengebied waar het Flipje en Streekmuseum in Tiel beschikt over een splinternieuw WO2 Informatiecentrum. Het is een educatief en toeristisch informatiepunt waar aan de hand van verschillende personages de geschiedenis wordt verteld over Tiel en de Betuwe in de Tweede Wereldoorlog. Een bijzondere oorlogsgeschiedenis want geen andere streek in West-Europa lag maar liefst zeven maanden in de frontlinie. Combineer een bezoek aan een museum bijvoorbeeld ook eens met een rondleiding op een van de oorlogsbegraafplaatsen, waar gidsen de graven een gezicht weten te geven door persoonlijke verhalen te vertellen van de jonge soldaten die er hun laatste rustplaats hebben.
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland is ook onze gedeelde geschiedenis met de andere landen in Europa. Landen die er ieder vanuit een eigen perspectief invulling aan geven. De Stichting Liberation Route Europe laat dat zien en verbindt de verschillende verhalen, regio’s, locaties, musea, organisaties en personen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog met elkaar. We delen historische en toeristische informatie, waaronder op de website www.europeremembers.com ook alle belangrijke activiteiten in Europa die het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken en vieren. Voor scholen die zich oriënteren op uitstapjes of werkweken over de grens een echte aanrader.
Je kunt nu ook letterlijk in de voetsporen van de geallieerden treden, van Londen tot Berlijn. Liberation Route Europe heeft een internationaal lange-afstands-wandelroutenetwerk beschikbaar. Van Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Nederland en het Hürtgenwald tot aan Berlijn. Als eerbetoon aan hen die onze vrijheid hebben teruggegeven. Een route van in totaal zo’n 3.000 kilometer, maar die je natuurlijk ook in kleine etappes kunt lopen.
Wat is er nu mooier om samen, jong en oud, de plaatsen te bezoeken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en onderweg al wandelend met elkaar van gedachten te wisselen over de vrijheid, vrede en democratie in Europa. Een mooie manier van het nieuwe herdenken in een periode dat de laatste oorlogsveteranen ons ontvallen en we hun verhalen uit eerste hand zullen moeten missen. En een zinvolle invulling voor een interessante schoolreis. Liberation Route Europe en de musea zijn je er graag bij behulpzaam.
Jurriaan de Mol
Jurriaan de Mol is erevoorzitter van de Stichting Liberation Route Europe en directeur van het Flipje- en Streekmuseum (Tiel). Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden bij de bevrijding van Europa in 1944-1945. Met vele internationale partners voert Liberation Route Europe in 2024/2025 het programma 'Europe Remembers' uit. Een internationale herdenkingscampagne, die samen met het lange-afstands-wandelroutenetwerk van Londen naar Berlijn onderdeel uitmaakt van het levend houden van de erfenis uit de Tweede Wereldoorlog.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!