Column: 'Mijn eerste schoolreisje als leerkracht'

Nijmegen, 10 juli 2014

'Mijn eerste schoolreisje als leerkracht'


Donderdag 26 juni jl. was ik voor het eerst op schoolreisje als leerkracht/stagiaire zijnde. Stagiares en leerkrachten zullen wel begrijpen dat ik 's avonds geen energie meer had om iets nuttigs te doen. De vermoeidheid neemt niet weg dat de dag erg leuk was! Het schoolreisje was voor de groepen 4 tot en met 7. Groep 6 en 7 mochten in groepjes vrij rondlopen. Groep 4 en 5 waren ook in groepjes verdeeld, maar elk groepje had een begeleider. Een van de begeleiders van groep 5 was ziek dus ik was gevraagd om in te vallen. Ik ken de kinderen van groep 5 wel van gezicht, maar niet van naam, dus ik vond dit in eerste instantie wel spannend. Als leerkracht moet je elke keer opnieuw je grenzen aangeven wanneer je in een nieuwe groep leerlingen komt. Dit hoeft niet direct te betekenen dat je streng moet zijn of straf zou moeten geven, maar kinderen zullen je vaak uitproberen om te kijken waar je grenzen liggen. Het groepje kinderen dat ik moest begeleiden was gelukkig erg lief en stond open voor overleg en uitleg.

Het schoolreisje ging naar Wunderland Kalkar, net over de grens in Duitsland. Voor de mensen die het niet kennen is het belangrijkste om te weten dat er gratis drinken, ijs en friet is voor iedereen. De kinderen renden daarom elk half uur naar de ijsautomaat om een ijsje te pakken. Ik kon met de leerlingen goed overleggen dat zij even moesten wachten met het ijsje of de friet nadat we in de achtbaan waren geweest. Naar mijn mening was de Wildwaterbaan het leukste. Alle leerlingen wilden samen met de meester of juf in deze achtbaan om helemaal kletsnat te worden. De meeste mensen zullen wel bekend zijn met de Piraña in de Efteling of de Crazy River in Walibi, maar deze zijn niets bij deze achtbaan in Kalkar. Het maakt niet uit waar je gaat zitten, iedereen wordt kletsnat. Gelukkig scheen de zon de hele dag, dus waren we ook snel weer opgedroogd!

In mijn eigen basisschooltijd gingen wij eigenlijk altijd naar de Efteling op schoolreisje. Daarnaast ging ik ook regelmatig met mijn ouders. Ik kan mijn eerste keer in de Python erg goed herinneren, ik was namelijk net groot genoeg. Ik moet een jaar of 8 zijn geweest. Mijn vader ging mee, eigenlijk tegen zijn zin, maar ik wilde per se en mijn moeder was niet te overtuigen!


'De ervaring van mijn eerste schoolreisje als leerkracht was net zo leuk als ik me van tevoren had voorgesteld'


Het was voor mij dus de eerste keer dat ik op schoolreisje ging als leerkracht/stagiaire zijnde. De ervaring was net zo leuk als ik me van tevoren had voorgesteld. Natuurlijk moet je alert zijn en op de kinderen letten, maar er is genoeg ruimte voor grapjes en plezier! Ik ben erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met schoolreisjes, waar jullie naar toe gaan/gingen, hoe jullie dit vinden/vonden, dus laat een comment achter via redactie@schoolreis.nl als je wil!

Juf Anneloes


Met speciale dank aan: Anneloes Verhulst, deeltijd Pabo-student en als groeiend leerkracht
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!