Column: 'Een schoolreis of kamp organiseren doe je er niet zomaar even bij

Apeldoorn, 7 februari 2017


'Een schoolreis, schoolkamp of excursie organiseren doe je er niet zomaar even bij'


‘Mwah…’ was de ietwat minder enthousiaste reactie van een leerkracht. Het kwam er met een zucht uit. We hadden hem gevraagd wat hij ervan vond om een schoolreis te organiseren. Dat wilden we weten voor ons grootschalig onderzoek ‘Schoolreisjes van de toekomst’ dat we uitvoeren samen met NHTV. Gelukkig vervolgde hij het expertinterview positiever, maar zo’n eerste zucht is wel veelzeggend. De angel zat ‘m bij hem in de berg tijd die het kost om een verantwoorde schooluitstap te organiseren. Tijd, waar de nieuwe CAO helaas nauwelijks in voorziet. Jammer, een leuke activiteit krijgt zo een twijfelachtige maar begrijpelijke kanttekening…

Een schoolreis, schoolkamp of excursie organiseren doe je er niet zomaar even bij. Je moet tenslotte allerlei aspecten ervan goed integreren. Ze zijn allemaal belangrijk. Bovendien moet de uitstap leuk en vaak leerzaam zijn. Allemaal zaken die het best complex maken en ervoor zorgen dat er veel tijd in gaat zitten. Geen wonder dat de rol van ouders en vrijwilligers in de buitenschoolse activiteiten groeit. Tegelijkertijd blijft de school wel verantwoordelijk. Veiligheid, budget, eventuele integratie in het lesprogramma: de noodzaak om de regie te behouden is overduidelijk.

Precies daarin is voor ons een rol weggelegd. Het Nationaal Schoolreis Magazine is al meer dan een kwart eeuw actief en leidend in dit werkveld. Organisatoren vinden in het magazine en hier op de schoolreissite de link tussen doelstellingen en mogelijkheden. Educatieve ambities, financiële beperkingen, zelfs kinderwensen en praktische haalbaarheid: wij helpen jouw ‘schoolreisplannen’ op weg.

Daarbij zijn we een platform dat meningen bundelt. Wat zien jouw collegae, de ouders, verzorgers, beleidsmakers en zelfs leerlingen als kwaliteiten en tekortkomingen? Het Nationaal Schoolreis Magazine biedt je de meest veelomvattende benchmark, waarbij niet alleen de harde feiten, maar juist ook de subjectieve beleving een plaats krijgt.

Onze expertise bespaart je bovendien veel tijd. Zoeken wordt vinden. Waarmee er weer ruimte komt om jouw andere schoolgerelateerde verantwoordelijkheden in te vullen zoals jij dat nodig vindt. Met inzet van vrijwilligers, maar onder jouw regie en passend bij de doelstellingen die jij formuleert voor ‘de allerleukste schooldag van het jaar’. Want dat is en blijft de 'schoolreis' voor de kinderen.

Een vrolijke schoolreisgroet!

Brian Berghuis (brian@schoolreis.nl),
mede namens het Schoolreisteam.De traditionele grote dag! Als voorzitter van de schoolreiscommissie, samen met het team van 74 enthousiaste begeleiders, verantwoordelijk voor de schoolreizen van ca. 465 kinderen… Op de foto (v.l.n.r.) de begeleiders Esther en Brian, Demi, dochterlief Zoë, Daan, Miran, Gill, Sami en Niek tijdens de educatieve schoolreis (september 2016) naar het Nederlands Openluchtmuseum. #deallerleuksteschooldagvanhetjaar

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!