Column: 'Ik weet nog goed dat de schoolreis voor mij een hele beleving was!'

Deventer, 29 augustus 2019


'Ik weet nog goed dat de schoolreis voor mij een hele beleving was!'


Ik weet niet alle schoolreisbestemmingen van vroeger meer, maar een paar hebben wel behoorlijk veel indruk op mij gemaakt.

Toen ik (1993) nog een klein hummeltje was, zijn wij met school (OBS Kolmenscate) naar Amusementspark Tivoli geweest. Ik weet nog goed dat het voor ons een hele beleving was. Op latere leeftijd ben ik er nog een keer terug geweest. In mijn herinnering was het echt immens groot, maar het is eigenlijk heel erg overzichtelijk.

Op de terugweg allemaal verstoppen in de bus zodat je ouders dachten dat de buschauffeur ons vergeten was, maar dat was natuurlijk niet het geval. Iedereen was helemaal in de veronderstelling dat de ouders zich een hoedje hebben geschrokken.

Met groep 6 (1996) zijn we naar het ‘Land van Ooit’ geweest. In mijn beleving hebben we een hele lange busrit gemaakt. Weg van school en nog een laatste keer zwaaien naar onze moeders en (slik) weg waren we. Na ongeveer vijf minuten waren we de moeders alweer helemaal vergeten en werd er lekker geklierd en gesnoept in de bus. Eenmaal aangekomen werden we losgelaten en gingen we in zelf samengestelde groepjes alles verkennen. Kloontje het reuzekind, Kos het paard met de snor en een grote ijzeren bal waar je in kon zitten die over een lange baan naar beneden rolde. Ik weet het nog goed, het was een mooie zomerse dag en we hebben de tijd van ons leven gehad.

In groep 8 (1998) gingen we op kamp naar Orvelte voor een hele week, dat was natuurlijk erg spannend. We hebben wel vaker een slaappartijtje gehad, maar nu was je echt met je hele klas een week aan het kamperen. ’s Avonds sterke verhalen en af en toe bij de meisjes stiekem op de kamer kijken. Speurtochten, houthakken, kampvuur maken en natuurlijk leuke spelletjes doen. Daarnaast had je ook corvee, afwassen, tafeldekken, schoonmaken, het hoorde er allemaal bij. Thuis deed je het liever niet, maar op kamp was het allemaal samen en erg gezellig.

(1999) In de eerste klas van de middelbare school, Alexander Hegius Lyceum. (Tegenwoordig het Etty Hillesum Lyceum) zijn we op Hapskamp geweest. Eerst twee weken op school bij handarbeid gewerkt aan een mooie jute Hapsjack en daarna met je nieuwe klasgenootjes twee dagen het bos in. Slapen in een oude tent op koeienhuiden en zelf voor je eten en drinken zorgen. Ik was samen met een goede vriend verantwoordelijk voor de soep van de eerste avond. Tijdens het snijden van de groenten ging het al niet helemaal goed, wij waren meer met andere dingen bezig en letten niet helemaal op. Toen we even niet keken viel alle groente op de grond. Toen we doorhadden dat het niemand was opgevallen hebben we het snel opgeraapt en in de pan gegooid. ’s Avonds bij het kampvuur hoorden we de zandrestjes bij de mensen tussen de tanden knisperen en wij hadden natuurlijk geen idee hoe dit kwam.

(2000) Tweede klas van de middelbare school, EXPO 2000 in Hannover. Voor het eerst naar het buitenland met je klasgenootjes lekker cultuur opsnuiven en vol verbazing staan kijken naar een complete stad die voor een korte periode in het leven is geroepen en daarna weer helemaal wordt afgebroken.

Met de vierde klas (2003) gingen we naar Parijs, een busrit van ongeveer 10 uur. Midden in de nacht kwamen we aan en iedereen kon gelijk z’n bedje in want we hadden een druk programma voor de boeg. ’s Ochtends gingen we naar een grote markt waar je echt je ogen uit keek. Plots stond er een klein meisje voor mij met haar handje omhoog om te bedelen voor een centje. Dit was voor ons erg vreemd om te zien, niemand had dit ooit eerder meegemaakt en iedereen wilde het meisje een centje geven. Een stukje verderop stond een man een spelletje te doen met drie kaarten, het balletje-balletjeprincipe. Het zag er allemaal zo makkelijk uit, hoe konden mensen dit nou niet volgen? Wij stonden er met onze neus bovenop en wisten elke keer waar het balletje zat, niet wetende dat de andere mannen in het complot zaten en het een trucje is om geld van toeristen af te pakken. Een vriend van ons wou het wel proberen en natuurlijk ging dit niet goed. Het ging allemaal ineens zo snel  en natuurlijk was hij zijn geld ineens kwijt. De mannen klapten daarna hun tafeltje heel snel in en weg waren ze. Plots hadden we allemaal een hele dure les geleerd.

’s Avonds laat nog even met de metro naar de Eiffeltoren, dit was echt heel erg mooi en enorm hoog. Toen we van de toren weer naar beneden wilden, duurde het erg lang voordat de lift kwam en wij hadden geen zin om daarop te wachten. Je raadt het al, wij gingen vanaf de helft via de trap naar beneden, pfff wat was dat een lange trap. Helemaal moe kwamen we beneden om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het al laat was en de metro niet meer reed. Toen moesten we ook nog eens een uurtje of twee naar het hotel lopen, dat was echt geen pretje.

MBO, ROC Aventus (2005), eind van het schooljaar lekker een dagje ertussenuit, met de hele klas naar Movie Park Germany, toen nog Warner Bros Movie World. De hele dag in de achtbanen gezeten en flink wat stoom afgeblazen. Volgens mij hebben we een 4D film gezien waar je tijdens het kijken van de tekenfilm zelfs een beetje nat werd gemaakt en de stoeltjes gingen trillen.

Het leuke aan de schoolreis en stedentrips is dat je de klas en de leraren ook eens op een andere manier leert kennen. Ik heb zelf na deze ervaringen een betere relatie gekregen met de leerkrachten die mee zijn geweest.

Zo zie je maar, als je even goed gaat graven in je geheugen dan herinner je toch meer dan je op voorhand dacht.

Jeroen van der Aalst (links op de foto)
jeroen@schoolreis.nlJeroen vierde eind vorig jaar z’n tienjarig jubileum bij het Nationaal Schoolreis Magazine. Sinds 2008 is hij verantwoordelijk voor het algemeen projectmanagement & sales van alle schoolreisprojecten en inmiddels is hij mede-initiatiefnemer van het Nationaal Schoolreis Magazine. Privé is hij altijd een fervent thrillseeker geweest en mag graag alle achtbanen in Nederland langs gaan. Na o.a. een stage bij een grote schoolreisbestemming is hij helemaal schoolreisattractie-fanatiekeling geworden.
 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!