Corona-update: schoolreis protocollen en richtlijnen

Apeldoorn, 23 maart 2021

Schoolreisjes, excursies en educatieve uitstappen tijdelijk uitgesteld

 

Vanavond maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie bekend dat alle huidige maatregelen worden verlengd.

De gezondheid en veiligheid van schoolbezoekers, overige gasten en medewerkers staan bij alle schoolreisbestemmingen (zg. doorstroomlocaties) altijd voorop. Omdat pretparken, musea, zwembaden en dierentuinen uiteraard ook de huidige maatregelen van het RIVM hanteren en de verantwoordelijkheid nemen in het maatschappelijk belang zijn ze in ieder geval tot en met 20 april helaas gesloten.

We hebben met zijn allen vorig schoolreisseizoen de allerleukste schooldag van het jaar gemist en dat gaan we dubbel en dwars inhalen. Schoolreisbestemmingen, busmaatschappijen en jullie (collega-scholen) zijn erop gebrand om dit jaar het meest glorieuze en bevrijdende klassenuitje ooit te organiseren, want laten we eerlijk zijn, ‘onze’ kids verdienen het! Voor specifieke informatie verwijzen wij je graag naar de gekozen schoolreisbestemming. Goed om te weten: schoolreisreserveringen zijn over het algemeen flexibel te annuleren of te verplaatsen.
Apeldoorn, 23 augustus 2020

De schoolreis: uitdaging en beloning


Dit is het jaar waarin we ervaren dat alles wat normaal was, zomaar verandert in een nieuw normaal. En dat de vrijheid waaraan we gewend waren, niet zo gewoon meer blijkt. We leren daarmee om te gaan en we leren dat bovendien heel snel. Dat geldt zeker ook voor de bestemmingen waar veel schoolreizen naartoe gaan, voor de schoolorganisatoren van deze reizen en ook voor ons, het team van het Nationaal Schoolreis Magazine (Schoolreis.nl). Want, waar iedereen het over eens is: een schooljaar zonder schoolreis is niet compleet. Dus zorgen we er samen voor dat er in het nieuwe 'tijdelijke' normaal toch weer volop ruimte is voor dit absolute hoogtepunt van het schooljaar.

We geven je hieronder daar waar mogelijk concrete tips en updates om flexibel in te spelen op veranderende situaties.

Juist nu, in een tijd waarin de fysieke afstand tussen mensen groeit, willen we dat wat we gemeenschappelijk delen, vasthouden. Voor alle kinderen is de herinnering die een schoolreis oplevert er een die je samen deelt en die een leven lang met je mee reist. Voor jullie als organisatoren zijn zowel de uitdaging als de beloning daarom nu misschien nog wel groter, dan ze voorheen waren. Wij hopen ons steentje bij te mogen dragen aan jullie succesvolle schoolreis met duidelijke en up-to-date informatie, praktische tips en natuurlijk vooral ook veel inspiratie.

Gezamenlijk werken we zo aan duizenden nieuwe gedeelde herinneringen!

En dat de schoolreis traditie weer wordt opgepakt, blijkt wel uit de gedeelde nieuwe herinneringen op de social media.

 


Veilig op stap met je groep


Nieuwe protocollen volgens de richtlijnen van het RIVM
Achter de schermen hebben dagattracties en groepsaccommodaties samen met hun burgemeester, veiligheidsregio en, zo nodig, met een branchevereniging toegewerkt naar een veilige (her)opening. Er zijn volop protocollen ontwikkeld die passen binnen de corona 'COVID-19' richtlijnen van het RIVM. Naast deze protocollen hebben organisaties aanvullende maatregelen getroffen die specifiek zijn opgesteld voor de dierentuinen, attractieparken, rondvaarten en musea. Zo zijn er bijvoorbeeld voor attractieparken richtlijnen opgesteld voor het plaatsnemen in een achtbaan en het controleren van de achtbaanbeugels met inachtneming van de 1,5 meter. In dierentuinen zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de ‘socal distancing’ regels kan worden voldaan en in musea vinden aangepaste groepsrondleidingen plaats. Voor het vervoer van schoolreisjes heeft de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) een protocol opgesteld.

Attractieparken - Alle aangesloten dagattracties van de ‘Club van Elf’ (Nederlands Grootste Dagattracties) hanteren het protocol ‘Veilig Samen Uit’.

Dierentuinen
- Alle aangesloten dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) hanteren het protocol ‘Veilig Samen Uit’.

Schoolkampen 
- Ook bij groepsaccommodaties, jeugdherbergen, hostels en kamplocaties heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Afgelopen periode hebben kamporganisaties achter de schermen hard gewerkt. Ze hebben volgens de richtlijnen van het RIVM en de desbetreffende veiligheidsregio coronamaatregelen getroffen die passen bij de huidige situatie. Per juli zitten de maatregelen tegen het coronavirus een schoolkamp gelukkig niet in de weg. Er is in principe geen limiet meer op het aantal personen en voor basis- en middelbaar onderwijs hoeven leerlingen ook geen 1,5 meter afstand te houden. Voor gedetailleerde maatregelen, zoals de hygiëne bij gebruik van sanitair, keuken/catering of maatregelen voor slaapplekken van de volwassen begeleiders i.v.m. de 1,5 meter afstand, reserveringen, annuleringen, een gezondheidscheck, enzovoorts, neem dan rechtstreeks contact op met de door jou gekozen kamplocatie.

Cultuureducatie
- Wat wel en niet mag voor (binnenschoolse) cultuureducatie en cultuurparticipatie lees je via de coronapagina van LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst).

Touringcarbedrijven
- Het laatste nieuws over de coronarichtlijnen van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en het RIVM lees je op de coronapagina van KNV. Check eventueel de live coronablog van KNV.

Richtlijnen vervoer schoolreisjes
Voor scholen zijn er vanaf 1 juli veel minder beperkingen. Kinderen tot 18 jaar hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te bewaren. Tussen de kinderen en de docenten/begeleiders wordt tijdens het vervoer zoveel als mogelijk afstand gehouden. De afstand tot de chauffeur blijft 1,5 meter; óók voor kinderen.

Coronarichtlijnen voor passagiers en begeleiders tijdens een schoolreisje
- Zorg voor een ingevulde en ondertekende verklaring vervoer (gezondheidscheck) per touringcar bij jouw vervoerder.
- Begeleiders dragen de hele rit een mondkapje (kinderen tot 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen).
- Schoolreizigers (kind/begeleider) met koorts, verkoudheidsklachten of andere ziektesymptomen mogen helaas niet mee in de bus.
- Iedereen houdt zich aan alle regels. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Houd iemand zich niet aan de richtlijn(en), dan kan de chauffeur de toegang verbieden.
- Schoolreizigers stappen in en stappen uit via de midden deur.
- Alleen de chauffeur gebruikt de vooringang van de bus.
- Schoolreizigers stappen één voor één in en stappen ook weer één voor één uit.
- Schoolreizigers lopen bij het instappen zover mogelijk door en ga dan pas gaan zitten.
- Schoolreizigers die het dichtst bij de uitgang zitten stappen als eerste uit.
- Begeleiders blijven bij het instappen en uitstappen minstens de door de overheid geadviseerde afstand van elkaar vandaan.
- Begeleiders lopen verder niet in de touringcar, zodat ze zo ver mogelijk afstand houden.
- Laat geen afval achter, met name gebruikte mondkapjes.

Voor gedetailleerde maatregelen op de schoolreisbestemmingen, groepsaccommodaties en/of touringcarbedrijf neem je rechtstreeks contact op met de door jou gekozen organisatie(s).

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!