Corona-update: schoolreis protocollen en richtlijnen

De traditie van schoolreisjes wordt weer volop opgepakt. Dat blijkt wel uit de gedeelde nieuwe belevingen op de social media en het behoorlijk aantal reserveringen bij de schoolreisbestemmingen en de touringcarbedrijven.


Apeldoorn, 31 mei 2021

Geweldig nieuws! Schoolreisjes, excursies en educatieve uitstappen weer mogelijk


We hebben met zijn allen vorig schoolreisseizoen de allerleukste schooldag van het jaar gemist en dat gaan we dubbel en dwars inhalen. Schoolreisbestemmingen, busmaatschappijen en jullie (collega-scholen) zijn erop gebrand om dit jaar het meest glorieuze en bevrijdende klassenuitje ooit te organiseren, want laten we eerlijk zijn, ‘onze’ kids verdienen het!

Gelukkig werd vorige week vrijdag officieel bekend gemaakt dat na de buiten doorstroomlocaties zoals pretparken, dierentuinen, buitenmusea, buitenspeeltuinen vanaf aankomende zaterdag (5 juni) ook de binnen locaties zoals musea, indoor speeltuinen, indoor activiteitencentra en zwembaden voor 'recreatief' zwemmen weer open mogen gaan. Gelukkig mogen ook alle indoorattracties en restaurants van pretparken en dierenparken weer gebruikt worden. De meeste klimbossen en natuurparken hebben in april de poorten al heropend.

Goed om te weten: een behoorlijk aantal (buiten) locaties mag schoolreisjes -met kinderen tot 12 jaar- zonder restricties ontvangen, schoolreisreserveringen zijn over het algemeen flexibel te annuleren of te verplaatsen en reizen per touringcar -ook met meerdere klassen aan boord- is weer toegestaan!Veilig op stap met je groep


Protocollen volgens de richtlijnen van het RIVM
Achter de schermen hebben dagattracties en groepsaccommodaties samen met hun burgemeester, veiligheidsregio en, zo nodig, met een branchevereniging wederom toegewerkt naar een veilige (her)opening. Er zijn volop protocollen ontwikkeld die passen binnen de corona 'COVID-19' richtlijnen van het RIVM. Naast deze protocollen hebben organisaties aanvullende maatregelen getroffen die specifiek zijn opgesteld voor de dierentuinen, attractieparken, rondvaarten en musea. Zo zijn er bijvoorbeeld voor attractieparken richtlijnen opgesteld voor het plaatsnemen in een achtbaan en het controleren van de achtbaanbeugels met inachtneming van de 1,5 meter. In dierentuinen zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de ‘social distancing’ regels kan worden voldaan en in musea vinden aangepaste groepsrondleidingen plaats. Voor het vervoer van schoolreisjes heeft de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) een protocol opgesteld.

Attractieparken - Alle aangesloten dagattracties van de ‘Club van Elf’ (Nederlands Grootste Dagattracties) hanteren het protocol ‘Veilig Samen Uit’.

Dierentuinen
- Alle aangesloten dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) hanteren het protocol ‘Veilig Samen Uit’.

Schoolkampen 
- Ook groepsaccommodaties, jeugdherbergen, hostels en kamplocaties hebben hard gewerkt. Ze hebben volgens de richtlijnen van het RIVM en de desbetreffende veiligheidsregio coronamaatregelen getroffen die passen bij de huidige situatie. Op dit moment zitten de maatregelen tegen het coronavirus een schoolkamp -voor kinderen t/m 12 jaar- gelukkig niet in de weg. Er is in principe geen limiet meer op het aantal personen en voor het basisonderwijs hoeven leerlingen ook geen 1,5 meter afstand te houden. Voor gedetailleerde maatregelen, zoals de hygiëne bij gebruik van sanitair, keuken/catering of maatregelen voor slaapplekken van de volwassen begeleiders i.v.m. de 1,5 meter afstand, reserveringen, annuleringen, een gezondheidscheck, enzovoorts, neem dan rechtstreeks contact op met de door jou gekozen kamplocatie.

Cultuureducatie
- Wat wel en niet mag voor (binnenschoolse) cultuureducatie en cultuurparticipatie lees je via de coronapagina van LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst).

Touringcarbedrijven
- Het laatste nieuws over de coronarichtlijnen van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en het RIVM lees je op de coronapagina van KNV.

Richtlijnen vervoer schoolreisjes
Voor scholen zijn er sinds vorige week veel minder beperkingen. Reizen per touringcar van A (school) naar B (schoolreisbestemming) is weer toegestaan -zelfs met meerdere klassen/groepen aan boord- en er geldt geen maximaal aantal passagiers in een touringcar! Natuurlijk gelden er nog wel coronarichtlijnen, maar kinderen t/m 12 jaar zijn uitgezonderd van de meeste coronaregels. Tussen de kinderen en de docenten/begeleiders wordt tijdens het vervoer zoveel als mogelijk afstand gehouden. De afstand tot de chauffeur blijft 1,5 meter; óók voor kinderen.

Coronarichtlijnen voor passagiers en begeleiders tijdens een schoolreisje
- Zorg voor een ingevulde en ondertekende verklaring vervoer (gezondheidscheck) per touringcar bij jouw vervoerder.
- Begeleiders dragen de hele rit een mondkapje (kinderen tot 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen).
- Schoolreizigers (kind/begeleider) met koorts, verkoudheidsklachten of andere ziektesymptomen mogen helaas niet mee in de bus.
- Iedereen houdt zich aan alle regels. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Houd iemand zich niet aan de richtlijn(en), dan kan de chauffeur de toegang verbieden.
- Schoolreizigers stappen in en stappen uit via de midden deur.
- Alleen de chauffeur gebruikt de vooringang van de bus.
- Schoolreizigers stappen één voor één in en stappen ook weer één voor één uit.
- Schoolreizigers lopen bij het instappen zover mogelijk door en ga dan pas gaan zitten.
- Schoolreizigers die het dichtst bij de uitgang zitten stappen als eerste uit.
- Begeleiders blijven bij het instappen en uitstappen minstens de door de overheid geadviseerde afstand van elkaar vandaan.
- Begeleiders lopen verder niet in de touringcar, zodat ze zo ver mogelijk afstand houden.
- Laat geen afval achter, met name gebruikte mondkapjes.

Voor gedetailleerde maatregelen op de schoolreisbestemmingen, groepsaccommodaties en/of touringcarbedrijf neem je rechtstreeks contact op met de door jou gekozen organisatie(s).Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!