Column: 'Mijn dochter mag zonder begeleiding op schoolreis. HELP!'

Rotterdam, 4 oktober 2018

'Mijn dochter June (groep 7) mag zonder begeleiding op schoolreis. HELP!'


Op 25 mei vorig jaar vertrok June met de bus richting Kaatsheuvel voor een fijn dagje Efteling. Ze ging voor het eerst zonder begeleiding op schoolreis. Hartstikke leuk en spannend natuurlijk, voor haar. Ik vond het maar een gek idee en haalde allerlei doemscenario’s in mijn hoofd. Onterecht natuurlijk, zoals je kan lezen in de laatste alinea.

Zonder begeleiding op schoolreis
In het schooljaar 2016/2017 vond ik het begeleiden van de schoolreis zo leuk dat ik in groep 7 weer mee wilde. Wat hebben we een gezellige dag gehad! Echt, ik kon mijn geluk niet op toen ik hoorde dat ‘we’ naar de Efteling gingen. De Baron staat namelijk hoog op mijn verlanglijstje, dus ik dacht al: ‘Kom maar door!’ Als een arend spiedde ik dagelijks naar de deur, uit angst het briefje der briefjes te missen. Een paar weken later kwam het hoge woord eruit: in groep 7 heb je geen begeleiding meer nodig tijdens je schoolreisje. Dan mag je alleen door het park. Balen!

Spannend
Behalve teleurstellend, vind ik het natuurlijk vooral erg spannend. Want hoewel ik op papier groot voorstander ben van loslaten en je kind zelfstandigheid geven, vind ik het in de praktijk eigenlijk maar niks. Stel dat er iets gebeurt, zal ze dan wel weten wat ze moet doen en bij wie ze moet zijn? Of wanneer andere groepjes dat van haar lastigvallen, ze onderling ruzie krijgen… Ik hou wel op voor mijn hele column draait om alle mogelijke beren op de sprookjesweg. Mijn punt moge duidelijk zijn: HELP!

Tips voor zenuwpezerige ouders
Besef vooral dat jij ook ooit zonder begeleiding op schoolreis ging. En liep dat helemaal in het honderd? Kreeg jij ruzie met een stel vierdeklassers, omdat je hen verkeerd aankeek? Of met het groepje onderling? Welnee, je was veel te druk bezig met genieten en de attracties. Focus je niet op de klok. Je krijgt het vanzelf te horen wanneer de bus vertraging heeft en anders komt het allemaal wel goed. Hoe alleen is ‘zonder begeleiding op schoolreis’ nu helemaal? Overal in het park lopen straks kleine plukjes met ouders, juffen, meesters en kinderen van haar school. Je moet echt wel een beetje je best doen om van de radar te verdwijnen. Geef geen telefoon mee. Anders ga je straks nog als een stalker zitten appen en maak je je zorgen omdat je geen reactie krijgt, terwijl je kind gewoon heel veel lol heeft. Last but definitely not least: heb vertrouwen in je kind. Ze zijn vaak veel zelfstandiger dan je denkt.

June over haar ervaring


Hoe was het in de Efteling?
We hebben echt geluk gehad met het lekkere weer en ik vond het harstikke leuk. Maar ik miste je eigenlijk wel. Zonder ouders gaan meisjes toch makkelijker ruzie zoeken met elkaar en dat vind ik jammer. Maar verder heb ik veel gelachen en ben ik in de meeste achtbanen geweest waar ik in wilde. Alleen de Python niet, die waren ze aan het renoveren helaas.

Hoe ga je om met bezorgde ouders?
Probeer kalm te blijven en het ook gezellig te maken voor de ouders op de dag voor vertrek. Als je in de bus stapt, laat dan de bezorgde ouders los en maak er een leuke dag van. Maak lijstjes, dan zien de ouders dat je goed voorbereid weggaat. Praat met elkaar en vertel wat je van plan bent.


Is jouw zoon of dochter al eens zonder begeleiding op schoolreis gegaan?
Hoe vond jij dat?


2017 09 merel lotuswritings columnMerel zorgt (samen met Ro) voor hun drie meisjes (11, 3 en 2 jaar). De dochters zijn kleine eigengereide dametjes, die hen veel leren. Merel blogt bijna dagelijks op haar blog ‘LotusWritings.nl’. Wil je reageren op haar bovenstaande column of antwoord geven op de vragen ‘Is jouw zoon of dochter al eens zonder begeleiding op schoolreis gegaan?’ en ‘Hoe vond jij dat?’ dan kun je mailen naar redactie@schoolreis.nl.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!