Column: 'De schoolreis is een traditie die zeer zeker een extra-speciale dag verdient!'

Apeldoorn, 21 januari 2023


Die speciale dag


Niet te gek lang nadat ze het jaar in dagen hadden verdeeld en benoemd in een kalender, hebben de Egyptenaren de speciale dag ‘uitgevonden’. Sindsdien is geen enkele dag een gewone dag. Romeinse goden, christelijke heiligen en natuurlijk onze eigen verjaardagen: er is altijd wat te vieren of te herdenken. Nog niet tevreden hebben we daarna de extra-speciale dagen het licht laten zien. Dan richten we de schijnwerper op bijvoorbeeld de Dag van -het naakt tuinieren, -de grap, -de eendagsvlieg, -het toilet, -de komkommer, Capslockdag en natuurlijk niet te vergeten de Dag van het potlood en vooral de Internationale knuffeldag.

We hebben kennelijk een kapstok nodig om stil te staan bij zaken die zo vanzelfsprekend zijn dat ze uit je bewustzijn verdwijnen. Dat geldt, onvoorstelbaar maar waar, ook voor die onderwerpen die perse niet vergeten mogen worden. Veteranendag, Wereldvrijheidsdag, Dag van de vrede, Keti koti, Dag ter herdenking van de afschaffing slavernij: het blijft nodig om dat wat belangrijk is steeds opnieuw belangrijk te maken; ‘opdat wij niet vergeten’.

Dagen speciaal maken is een waardevolle traditie die al duizenden jaren ingebakken zit in ons denken. Bijna zo vanzelfsprekend dat je zou vergeten hoe uitzonderlijk al die dagen ieder jaar weer zijn. Mede daarom vormen in de online themapublicaties en in de voorjaarseditie van het Nationaal Schoolreis Magazine deze zeer bijzondere dagen de rode draad. Om vanuit onze invalshoek, de jongeren en hun schoolreis, te accentueren hoe een traditie jaar in jaar uit nieuw leven ingeblazen krijgt om actueel te blijven voor de volgende generatie. Een zaak waar veel van onze partners zich op eigen wijze sterk voor maken in een inspanning en vorm die wij graag eens extra voor het voetlicht brengen.

Schoolreis.nl (en het Nationaal Schoolreis Magazine) is bij uitstek jullie oriëntatiepunt voor De dag van de lach (ook die bestaat). Net als inspiratie voor De dag van de taal, kunsten en cultuur; want ook daarvoor ga je op schoolreis. In alle opzichten is deze Dag van het kind ook een Dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling. En om al die redenen is de schoolreis een traditie die zeer zeker een extra-speciale dag verdient.

Overigens ook een speciale dag waarbij (door bijvoorbeeld krapte bij busmaatschappijen, reispartners en andere betrokkenen) tijdig reserveren een noodzaak is. Plan en reserveer, liefst behoorlijk wat maanden vooruit. ‘Last minute’ is geen optie meer, dus nu doen!

Namens het Schoolreis.nl team veel succes met de organisatie van die speciale dag, nog altijd de allerleukste schooldag van het jaar.

Brian Berghuis (brian@schoolreis.nl)


PS. Het is in Nederland elke dag wel wat! Ben je nieuwsgierig welke? Kijk dan eens op www.fijnedagvan.nl

  

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!