Column: 'Van eerste schoolreis naar Artis tot een Erasmusuitwisseling…'

Brussel, 10 september 2019

Van eerste schoolreis naar Artis tot een Erasmusuitwisseling…


Op de basisschool was het jaarlijkse schoolreisje voor mij altijd iets waar ik vol verlangen naar uitkeek. Met z'n allen in de bus, in je rugzak broodjes en snoep om uit te delen. Samen met mijn klasgenootjes op avontuur, nieuwsgierig naar de nieuwe, onbekende bestemming.

Ook de uitwisselingen en buitenlandse reizen op de middelbare school zijn in mijn geheugen gegrift. Hoe verfrissend en uitdagend was het om even uit de bekende omgeving van het Lyceum te stappen, om zelf door de gangen van het Colosseum te lopen, om te zien hoe je leeftijdsgenoten in andere Europese landen de middelbareschooltijd doorbrengen.

Jongere generaties groeien vandaag de dag op met communicatiemiddelen waarmee ze in direct contact staan met de hele wereld. Je tweets worden gelezen in Curaçao, terwijl je online games speelt met mensen in Zweden. Juist nu onze communicatie verder reikt dan ooit door nieuwe technologie, is het belangrijk dat jongeren zelf op reis gaan naar het buitenland. Hierdoor krijgen ze een vollediger beeld van andere samenlevingen, maar ook die van Nederland zelf.

Van de eerste schoolreis naar Artis tot een Erasmusuitwisseling naar een Europese metropool, ervaringen in een nieuwe omgeving zijn een ontzettend waardevol deel van een opleiding. In een wereld waar landsgrenzen steeds meer vervagen is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd de mogelijkheden hiervan zelf te ondervinden. Maar één ding blijft zeker: De leukste schoolreis gaat natuurlijk naar Brussel

Marietje Schaake,
Europarlementariër 2009-2019

Marietje Schaake (D66) is tot voor kort tien jaar Europarlementariër in Brussel geweest. Zij heeft zich vanaf 2009 beziggehouden met een breed scala aan onderwerpen, waaronder onderwijs en cultuur. In 2018 kreeg zij het voor elkaar dat er een Europese museumkaart komt. Daarmee wil ze grensoverschrijdende culturele activiteiten stimuleren.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!