'Werkweken zijn net kleine ontdekkingsreizen', een column van onze onderwijsminister

Den Haag, 16 september 2003

'Werkweken zijn net kleine ontdekkingsreizen'


Survival in de Ardennen, een nachtwandeling maken, paardrijden en discofeesten op Texel, kijken naar de afwisseling van de wacht bij Buckingham Palace en picknicken in Hyde Park Londen, een rondvaart maken over de Seine, de Eiffeltoren bekijken en beroemde namen lezen op kerkhof Père Lachaise, in Berlijn de Alexanderplatz en de East Side Gallery (de Muur) bekijken, bij Krakau een indrukwekkend bezoek brengen aan concentratiekamp Auschwitz of in Barcelona de Sagrada Familia van Gaudi bewonderen. Werkweken zitten vol avontuur: mooie dingen zien, opdrachten maken en rondneuzen in oude stadjes en aparte winkeltjes. Maar het gaat natuurlijk ook om lol maken en gezellig samen eten.

Werkweken zijn net kleine ontdekkingsreizen. Je leert elkaar op een andere manier kennen. Je ziet hoe je zelf omgaat met andere culturen en andere talen. Je merkt hoe spannend het is om een beroemde stad te ontdekken en nieuwe eetgewoonten op te doen. En je leert hoe mooi Europa is. Want waar je ook bent, juist op werkweek ervaar je een oneindige variatie aan mensen, culturen, landschappen, dialecten en gewoonten. Dát maakt die werkweek zo speciaal.

Ik ben zelf altijd met veel plezier op werkweek gegaan. Vroeger al, toen ik nog op school zat. Maar ook toen ik meeging als lerares en als begeleider. Je ontdekt wat er allemaal te zien is bij onze buurlanden en je maakt kennis met nieuwe mensen en andere gewoonten. Dat is altijd heel verrijkend. Daarom ben ik een paar jaar geleden ook met een groep Tweede Kamerleden mee­gegaan naar Kosovo, om daar tijdens de verkiezingen namens de Nederlandse regering op te treden als waarnemer. Dat was eigenlijk ook een soort werkweek. We hebben toen veel mensen gesproken, veel gezien en veel geleerd. Maar we hebben samen ook hard gewerkt en veel gelachen.

We hebben het nog wel eens over wat we daar allemaal hebben gezien en beleefd, want die ervaring blijft je bij. En nu reis ik ook veel door Nederland om allerlei steden en scholen te bezoeken en te praten met leraren en leerlingen. Dat is altijd erg stimulerend. En ook belangrijk, want je krijgt altijd een beter beeld van de omgeving wanneer je er zelf bent geweest.

Ik raad daarom ook iedereen aan om mee te gaan op werkweek. Want waar je ook naartoe gaat, het zijn spannende ontdekkingstochten en die ervaring pakt niemand je meer af.

Maria van der HoevenMaria J.A. van der Hoeven is minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (schooljaar 2003/2004)

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!