Column: Jeff Bertus (directeur Club van Elf)

Eindhoven, 18 januari 2011

"Nooit te oud om te leren"


Als ik in Wikipedia zoek naar schoolreis en werkweek krijg ik omschrijvingen als: Met een schoolreis gaat de school met een aantal groepen of klassen naar bijvoorbeeld een pretpark, dierentuin of museum voor een hele dag. Het is voor de kinderen veelal een spannend uitje, waar lang naartoe geleefd wordt. Een meerdaagse schoolreis wordt ook wel een ‘werkweek’, ‘(school)kamp’ of ‘kampweek’ genoemd.

Op het moment dat ik dit schrijf, neem ik deel aan de grootste conferentie en vakbeurs op het gebied van attracties, dierentuinen, musea, waterparken enz. die gehouden wordt in het Walhallah van onze branche: Orlando in Florida. Goed beschouwd is dit voor ons -die in deze sector werken- een soort werkweek, ons schoolkamp. Het combineert leren, netwerken, inspireren en ontspanning. En dat is wat een schoolreis of werkweek in feite ook moet bieden. Het is anders dan het alledaagse, het vraagt andere vaardigheden, dit kun je niet vanachter een laptop regelen. Je moet met mensen, vrienden, collega’s samenwerken en van elkaar leren.

Het blijkt dat we niet te oud zijn om te leren. Tientallen workshops en seminars over veiligheid, gastheerschap, social media, begeleiden van bezoekersstromen, opleiding personeel etc. worden druk bezocht en leveren informatie voor verdere verbetering. Al bijna veertig jaar zie ik onze branche zich op fascinerende wijze verder ontwikkelen. Door toepassing van nieuwe technologie, door integratie van delen van de sector, door te leren van je collega’s.

Hier in Orlando zijn we druk bezig te bekijken hoe we onze bedrijven nog aantrekkelijker kunnen maken, nog meer toegespitst op de wensen van onze gasten en nog beter ingesteld op een ontspannen en veilige dag uit.

Tijdens onze eigen werkweek zijn er de momenten van plezier bij het zien van fantastische nieuwe attracties en shows waarbij jong talent de kans krijgt te excelleren. Wie had nou ooit gedacht dat je Harrie Potter’s wereld echt zou kunnen bezoeken??

Ook hier blijkt weer dat ook wij in Nederland het heel goed doen. Zo goed zelfs dat we onderscheiden worden met Brass Ring Awards voor bijvoorbeeld een bijzondere show, of opvallende marketingaanpak.

Het is lang geleden dat we samen met Heleentje van Capellen zongen..”en dan gaan we naar de speeltuin..”, maar ondanks alle ontwikkelingen, innovaties, geweldige attracties is de basis hetzelfde gebleven. Een dagje uit, een schoolreis brengt mensen samen, laat hen genieten in een plezierige, veilige en ontspannen omgeving. Het dat maakt het leven toch weer een stukje
aangenamer.

Jeff Bertus,
directeur Club van Elf

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!