Column: Ik ga op schoolreisje en neem mee… Mama's

Tubbergen, 10 juni 2014


Ik ga op schoolreisje en neem mee… Mama's


Daar gingen ze: tig moeders, enkele vaders (moest je heel goed kijken) en vier keer zoveel kinderen. Het was de week van de schoolreisjes. Pretparken en het dolfinarium stonden op het programma. De bussen reden voor en met een beetje geluk konden de kinderen hun weg banen door ‘moedermassa’. Ik weet dan nooit zo goed wie het nu eigenlijk spannender vindt; het kind of de moeder?

Anyway, naast de zwaaiende en foto’s makende mama’s (en een enkele papa) waren er ook hulpouders nodig. En, laten dat nu ook vooral weer moeders zijn. Het aantal begeleidende papa’s was op één hand te tellen.

Hebben die moeders het allemaal zo goed geregeld dat zij wel vrij kunnen krijgen? Durven ze de kinderen niet met een vader op pad te sturen? Hebben ze het zo uitgekiend dat ze pas op het laatste moment thuis aangaven dat er iemand van hen mee mag op schoolreisje en vader geen keuze meer had omdat de agenda al volgepland was? Is het überhaupt ter sprake gekomen? Is er over gediscussieerd wie er mee ging? Muntje opgegooid? Getal onder de tien?

In ons geval ontving ik een mail van de juf van onze oudste dochter met de vraag of ik meewilde. Ik reageerde enthousiast dat ik wel mee wilde en kon. Als happy working mom met een flexibele werkgever kon ik wel wat regelen en anders mijn partner wel. Dochterlief gaf zelf aan dat ze graag wilde dat haar vader meeging. “Jij gaat ALTIJD al met me mee, dus nu mag papa een keer mee.” Aldus dochter. En gelijk had ze! Ik stond ‘mijn’ plek met liefde af aan mijn partner. Die kon zijn agenda wel ‘leegmaken’ voor een dagje dolfinarium.


'Ik weet zeker dat onze dochter van al haar schoolreisjes, het schoolreisje waar papa meeging als beste zal herinneren.'


Het schoolreisje is onder toezicht van vaders goed verlopen. Misschien nog wel beter dan bij menig moeder. Hij had de kinderen onder controle en de kinderen hebben het naar hun zin gehad. Ze liepen niet het water in en hoefden daardoor niet in natte kleren of ondergoed rond te lopen (zoals sommige andere kinderen), ze hebben voldoende te eten en drinken gehad en op een uitgevallen vulling na (van eigen dochter) is er geen lichamelijk letsel opgetreden.

En weet je? Ik weet zeker dat onze dochter van al haar schoolreisjes, het schoolreisje waar papa meeging als beste zal herinneren. Dat is toch wel een dagje vrij nemen waard of niet mannen?

En mama’s: de vaders willen dit echt wel. Ze gaan graag mee. Geef ze de kans! En geloof me, voor de kinderen is dit ook heel goed. Het aantal mannen in het basisonderwijs is minimaal. Een beetje meer mannelijke inbreng is zeer gewenst. De kinderen (en vaders) vinden het geweldig en daar gaat het uiteindelijk om.

Ik heb, samen met tig andere mama’s, mijn twee oudste dochters uitgezwaaid en vastgelegd op foto. Daarna ging ik heerlijk aan het werk met de gedachte dat mijn dochter en partner een onvergetelijke dag beleefden.

Met speciale dank aan: Gaby Drees, moeder van drie meiden via www.fourmonths.nl 'blogs van Happy Working Moms'
 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!