Column: Ib Huysman (oprichter/directeur Stichting Natuurschool)

Groningen, 27 januari 2011

Samen wildernis beleven is ‘cool’!


Tijdens het opruimen van onze zolder lag hij daar ineens, een zwartwitfoto van een van mijn eerste schoolreisjes. In een bus, die nu zeker niet zou misstaan in het binnenkort te openen Noordelijk Busmuseum in Hoogezand, reden we vanaf Oegstgeest naar Texel. De hier broedende lepelaars en de belevenis van een echt, wild Waddeneiland waren de hoogtepunten van de dag. Deze bijzondere schoolreis in de jaren zestig is mij altijd bijgebleven en hebben mij er mede toe aangezet om in 1989 de Natuurschool op te richten.

NATUURSCHOOL, deze naam bevat twee belangrijke woorden, ‘natuur’ en ‘cool’. De natuur is, al zolang er schoolreisjes bestaan, een belangrijke bestemming geweest om in te spelen, om er iets spannends te beleven en iets van op te steken. Dat de natuur eigenlijk ook best wel heel ‘cool’ is om er met je hele klas een bijzondere schoolreis te beleven, ervaren sinds 1989 elk jaar meer dan 35.000 leerlingen en hun leerkrachten die een van de zeven Natuurschoolbestemmingen bezoeken met hun klas(sen).

Inmiddels werken in het buitenseizoen meer dan 65 (v)aardige gidsen voor de Natuurschool die niet alleen gek zijn van de natuur maar ook gek zijn op kinderen en hen de Wilderniservaring van hun leven willen bezorgen!

Wilde natuur is bijzonder en bijzonder belangrijk voor elke aardbewoner en eigenlijk zou elke leerling deze minimaal één keer in z’n schooltijd met de hele klas gezien en ervaren moeten hebben. Vandaar dat de Natuurschool, het Wereldnatuurfonds, Staatsbosbeheer en Stayokay de handen in elkaar hebben geslagen en het wilde plan hebben opgevat om binnen nu en een paar jaar overal in de Nederlandse wildernis schoolreizen aan te bieden waarbij je met je hele klas de wilde natuur met al je zintuigen kunt gaan ervaren. In 2011 kan dit al op zeven plekken in Nederland waarvan de schoolreis ‘Dag Rivier!’ aan de Waal bij Slot Loevestein de nieuwste bestemming is.

Leren over de wilde natuur, de dieren en de plek waar zij leven, terwijl je tegelijkertijd heel veel plezier hebt, is precies wat een schoolreis bij de Natuurschool nou zo bijzonder maakt. Heel persoonlijk met je eigen (v)aardige gids die alle aandacht en interesse heeft voor zijn leerlingen die dag. Na afloop van de dag ben je zo goed op de hoogte van de wilde natuur dat je vanzelf gaat begrijpen waarom we, en dat zijn kleine en grote mensen, duurzaam met de natuur en de aarde moeten omgaan, juist om die wildernis te bewaren en er nog heel lang van te kunnen blijven genieten.

Namens het Wereldnatuurfonds, Staatsbosbeheer en Stayokay zou ik alle juffen, meesters en leerlingen in Nederland graag willen uitnodigen voor een schoolreis in de Nederlandse wildernis!

Ib Huysman,
oprichter/directeur Stichting Natuurschool

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!