Column: Henk van der Ziel (voorzitter a.i. ToerNed)

Apeldoorn, 1 oktober 2015

"Dit vergeet ik nooit weer!"


Op de kleuterschool was ik gedoemd te blijven zitten omdat ik te laat jarig was. Daardoor kon ik als kleuter niet mee op schoolreis. Gelukkig mocht ik het jaar erop, als bijna 1e klasser van de lagere school, wel mee. Een gebeurtenis om nooit te vergeten: we bezochten De Waarbeek in Hengelo. Enkele jaren later ging de reis naar de Julianatoren.

Wauw, met de bus vanuit de Achterhoek naar Apeldoorn, met een tas vol lekkers van je moeder. “Je mag het niet weggeven of uitdelen, als je het niet opeet, neem het dan maar mee terug”, kreeg ik als waarschuwing mee. Stiekem heb ik toch uitgedeeld, dat delen heb ik nooit afgeleerd. En dan de grap, bij terugkomst met z’n allen onder de banken duiken zodat de bus leeg leek. Een schoolreisje met die grap is van alle tijden. En wie vergeet er zijn eerste schoolreis? Die maakt zo’n indruk dat die niet te vergeten is.

Indruk maken, dat is wat de attractieparken, dierentuinen, musea, groepsverblijven, outdoor- en alle andere organisaties willen, naast de blijvende herinnering die ze de scholieren willen geven. Daarom voor scholen en ouderraden dit magazine om inspiratie op te doen. Als voorzitter van de ouderraad heb ik dit ‘feest’ met de welbekende budgetperikelen mogen meemaken. Maar ook als marketingmanager aan de attractiekant zijn schoolreisjes mijn ding geweest. Uit ervaring weet ik dat elk attractiepark, dierentuin en andere schoolreisbestemmingen zich maximaal inzetten om de scholieren de dag van hun leven te geven.

En hoe leuk is het om als ouder of grootouder (zie foto) nog een keer terug te gaan naar die mooie herinnering? Ik woon nu in Apeldoorn, in een regio met een grote concentratie aan schoolreisbestemmingen en dichtbij één van mijn mooiste schoolreisherinneringen. De andere herinnering heb ik weer opgehaald omdat ik daar recent de regie had van de uitreiking van de ToerNed Award.

ToerNed is een actieve vereniging van samenwerkende bedrijven in de dagrecreatieve sector. Met de toekenning van haar ToerNed Award wil zij de aandacht vestigen op de hoge kwaliteit, innovatiekracht en het bijzondere aanbod van dagrecreatie voor de Nederlandse consument en voor jou als schoolreisorganisator. De winnaar van de award bracht mij helemaal terug bij mijn roots in de Achterhoek. Daar heeft Hof van Eckberge in twee jaar tijd met een WOW (Wees Ontzettend Welkom)-strategie zijn positie en de ToerNed Award veroverd.

Veel voorpret en succes bij de organisatie van jouw schoolreis. En wees welkom bij de keuze die je gaat maken.

Henk van der Ziel,
Voorzitter a.i. ToerNedToerNed, oorspronkelijk Toeristisch Nederland genaamd, is opgericht op 7 oktober 1970. ToerNed is daarmee één van de oudste verenigingen in de dagrecreatieve sector. De vereniging kent leden vanuit verschillende soorten dagrecreatie. Musea (zoals Steenkolenmijn Valkenburg), dierenparken, rondvaartbedrijven en attractieparken zoals de Julianatoren, Amusementspark Tivoli, Familiepretpark De Waarbeek, Kinderparadijs Malkenschoten en Wunderland Kalkar zijn lid.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!