Schoolreis naar Heuvelland

Kemmel, West-Vlaanderen Routebeschrijving


Slide 1 - Heuvelland
Slide 2 - Heuvelland
Slide 3 - Heuvelland
Slide 4- Heuvelland
Slide 1 - Heuvelland
Heuvelland lente
Heuvelland Bunker
Heuvelland onderzoekende kids

Heuvelland biedt volop mogelijkheden voor een onvergetelijke schooluitstap.


Wil je met je klas tachtig trappen neerdalen in de buik van de Kemmelberg en op ontdekking gaan in een ultrageheime bunker? Of verschansen jullie zich liever op 40m hoogte in de 320m lange Duitse loopgraven in Wijtschate? Wat het ook wordt, Heuvelland biedt volop mogelijkheden voor een onvergetelijke schooluitstap.

Commandobunker
Tussen 1952 en 1956 – in volle Koude Oorlog - werd in de buik van de Kemmelberg een oorlogsbunker gebouwd. Wat zich in die bunker – 18 m onder de grond – afspeelde, bleef lange tijd een goed bewaard geheim. Oorspronkelijk zou ze – bij een aanval van het Rode Leger - als NAVO zenuwknooppunt voor de Benelux worden gebruikt. Zover kwam het echter nooit. Tot midden de jaren '90 deed ze wel dienst als commandopost tijdens grootschalige oefeningen. Nu kan iedereen een kijkje nemen in de vele kantoren en lokalen waarvan enkele als museum zijn ingericht. De rest is nog zoals het in de jaren '50 was met alle toestellen, communicatiemiddelen en kaarten die toen werden gebruikt.

Missie Bayernwald en de film Zero Hour
Volg de leerkrachtengids stap voor stap en begeleid zo je eigen klas op missie Bayernwald. Speel de rol van informant en help de leerlingen bij het ontcijferen van het geheime verhaal. De leerlingen voeren opdrachten uit en verzamelen zo de juiste codes! De Duitse loopgravensite Bayernwald in Wijtschate ligt op een hoogte van 40 meter en had hierdoor een grote militair-strategische waarde. Bayernwald is de enige Duitse site uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen met een unieke combinatie van een loopgravenstelsel (320m) met vijf bunkers en twee schachten. Combineer een bezoek aan Bayernwald met het bekijken van de film ‘Zero Hour’. Ze vertelt het verhaal van de mijnenslag van 7 juni 1917 bij Wijtschate – Mesen en vormt een goede introductie op een bezoek aan de Duitse site.

Combineer je bezoek aan Heuvelland met:
- Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’: kindvriendelijke bezoekerscentrum waar het landschap van de Kemmelberg wordt voorgesteld. Kom er ook meer te weten over het oorlogsverleden van Heuvelland in de permanente tentoonstelling "Landschap en oorlog: Het Heuvelland 1914-1918" met interactieve spelletjes voor kinderen!

- The Pool of Peace: grootste en bekendste krater (12m diep en 129m diameter) van de Mijnenslag van 7 juni 1917. Toegang gratis.

- Britse Lettenbergbunkers: de vier Britse bunkers in de Lettenberg – een zijheuvel van de Kemmelberg - werden in de lente van 1917 gebouwd. Je bereikt de bunkers via een wandelpad met informatiepanelen. Toegang gratis.

- Kemmelberg Games: De Kemmelberg draagt heel wat sporen van de prehistorische mens. Wie was hij en waarom koos hij deze berg als woonplaats? Met de Kemmelberg Games kruip je in de huid van de jager-verzamelaar. Een plan brengt je naar vijf locaties op de wandelroute waar je telkens een game speelt. In een speltas vind je het spelmateriaal. Prenten en begeleidend boekje tonen hoe je het spel speelt en evalueert. Spelen doe je naar keuze zelf of onder begeleiding.

Contactgegevens
Adres
St.-Laurentiusplein 1
B-8950 Kemmel
West-Vlaanderen, België Educatie
Telefoonnummer

+32 (0)57 45 04 55

E-mail

Website
Beoordelingen & ervaringen

(0 beoordelingen)

Lees meer

Routebeschrijving

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!