Schoolreisverslag naar het Anne Frankhuis

Amsterdam, 30 januari 2007

Naar aanleiding van een project over tolerantie gingen wij, 3vwo klas van de scholengemeenschap de Huizermaat, naar het Anne Frankhuis. Behalve het Anne Frank huis zijn wij ook naar het COC (cultuur en ontspanningscentrum) geweest.

Wij kwamen op een woensdag dus wij hoefden niet lang te wachten (ongeveer 10 minuten). Toen wij binnen kwamen werden wij opgevangen door een joodse mevrouw (dat vermeld ik er bij omdat dat toch een extra dimensie geeft aan het hele verhaal rond de tweede wereldoorlog).

Tijdsbalk
Wij werden naar een zaal geleid waar een tijdsbalk hing van 1920 tot 1960. Veel van ons hadden al wat voorkennis rondom de tweede wereld oorlog maar degenen die dat niet hadden konden dat nu compenseren door naar de inleiding van de mevrouw te luisteren. Ze vertelde eerst globaal waar het verhaal rondom Anne frank over ging. Daarna ging ze dieper op de stof in door ons vragen te stellen en ons er bij te betrekken. Aan de hand van het dagboek nam ze tijdsbalk door en gebeurtenissen die invloed hadden op Anne’s manier van verwoorden en schrijven. Toen onze verteller het verhaal had afgerond kregen wij twee opdrachten. Opdracht één: wij moesten foto’s op chronologische tijdsvolgorde leggen op een tijdsbalk. Opdracht twee: wij kregen een lijst met namen en wij moesten die in een register van overleden joden opzoeken en de geboorte- en sterfdatum noteren. Dat was om ons een indruk te geven van alle overleden joden in de oorlog. Het was een boek van ongeveer 20 centimeter hoog en dat vol met namen. Dat maakte zeker indruk.

Het achterhuis en museum
Toen kregen wij tijd om het museum, het achterhuis, te bezoeken. Dat viel me tegen. Toen Anne en haar familie naar het concentratiekamp werden afgevoerd, is het huis geplunderd door de Nazi’s waardoor er geen meubels in het huis staan. Het huis maakte een lege saaie indruk. Een beetje teleurgesteld van het huis gingen we weer naar buiten. Als u ooit met een klas naar het Anne-Frank huis gaat zou ik een inleiding van die mevrouw aanraden.

Max Verzantvoort (14 jaar)
Klas 3vwo van de scholengemeenschap de Huizermaat uit Huizen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!