Column: Tjeerd Zandberg (Toerisme Expert, ETFI van Stenden Hogeschool)

Leeuwarden, 8 februari 2018

Schoolreisjes zijn van alle tijden: voor jong en oud


Een schoolreisje is vanuit onderwijskundig perspectief een prachtige manier om iets te leren. Het is fun, spannend, soms grensverleggend en tegelijkertijd leer je veel. Allereerst om uit het vertrouwde te breken, maar ook leer je bijvoorbeeld over wilde dieren, kastelen of andere landen. Ik herinner me nog hoe verbaasd ik was toen ik zag dat een muurtje van een halve meter hoog voldoende was om neushoorns vast te houden.

Schoolreizen gaan ver terug in de geschiedenis. In de 18e eeuw stuurden rijke mensen hun kinderen als onderdeel van hun opvoeding vaak naar andere Europese landen om zo met eigen ogen kennis te maken met het culturele erfgoed van Europa. In deze zogenaamde Grand Tour bezochten deze jongvolwassenen de oude steden van Italië en Frankrijk om kennis te maken met de bakermat van onze beschaving. Bij Stenden hebben we deze traditie in ere hersteld. Studenten kunnen namelijk een deel van hun studie op een campus in het buitenland volgen, bijvoorbeeld in Thailand of Zuid-Afrika. Dit zijn vaak de meest populaire vakken voor studenten, wat resulteert in contact met heel andere culturen.

En of het nu een schoolreisje, Grand Tour of buitenlandse studiereis is, het zijn allemaal voorbeelden voor docenten hoe onderwijs allereerst pakkend en realistisch moet zijn. Kinderen gaan bijvoorbeeld graag naar een dierentuin, maar niet om te leren. Ze kijken en willen iets doen. Een onderzoek naar bezoekersmotieven voor dierentuinen laat zien dat een speeltuin of gezellig samenzijn veel belangrijkere motieven zijn dan het leren. We zien dan ook dat dierentuinen meegaan in deze ontwikkeling en steeds meer beleving aanbieden. Wildlands Adventure Zoo in Emmen wil zelfs een heuse achtbaan bouwen volgend jaar. Wie weet mogen jouw scholieren mee in deze achtbaan tijdens één van hun volgende schoolreisjes.

Veel plezier met het kiezen van het perfecte schoolreisje. Laten we hopen dat het de scholieren inspireert om later veel op reis te gaan en kennis te maken met heel veel andere culturen.

Tjeerd Zandberg

Tjeerd Zandberg is één van de ‘toerisme experts’ van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van Stenden Hogeschool. Als onderzoeker is hij gespecialiseerd in data analyse en hospitality management. Ook deelt Tjeerd zijn kennis met studenten van Stenden’s Hotel Management School als hun docent.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!