Column: Ib Huysman (directeur Natuurschool)

Groningen, 4 januari 2016

Terug naar Oegstgeest


Mijn gedachten gingen onlangs even ‘Terug naar Oegstgeest’, de plaats waar ik, net als schrijver en natuurmens Jan Wolkers, geboren ben. De omgeving die mij uiteindelijk inspireerde om in 1989 met de schoolreisjes van de Natuurschool te starten. De duinen en het strand van Noordwijk waren voor mij groene eldorado’s waar de vogeltjes vrolijk door mijn verrekijker dartelden. Nu woon ik al jaren in het hoge noorden, waar de natuur net zo mooi is en de Natuurschool haar hoofdkantoor heeft.

NATUURSCHOOL, deze naam bevat voor mij twee belangrijke begrippen, NATUUR en COOL. De vrije natuur is al zolang er schoolreisjes bestaan een belangrijke schoolreisbestemming. Gewoon om lekker in te spelen, om spannende dingen te beleven maar zeker ook om wat van op te steken.

In de afgelopen 25 jaar is de betekenis van natuur drastisch veranderd. Steeds meer realiseren we ons dat natuur iets waardevols is en onvervangbaar. Waar we natuur in de vorige eeuw als iets heel gewoons beschouwden, is natuur in 2016 uitgegroeid tot bijna een luxe product waar je net als een diamanten ring heel zuinig op moet zijn en intens van moet genieten. Echte natuur is zowaar een COOL product geworden, zo cool dat steeds meer scholen er hun jaarlijkse schoolreis in willen doorbrengen. Bijna 30.000 leerlingen en leerkrachten bezoeken elk jaar één van de zes schoolreisbestemmingen van de Natuurschool en dat aantal groeit elk jaar gestaag.

‘Zoveel mogelijk leerlingen, leerkrachten en begeleidende ouders simpelweg enthousiast maken voor de natuur’


Mensen enthousiast maken voor de natuur is nog altijd de oprechte en eenvoudige doelstelling van de Natuurschool. ‘Eenvoudig’, want diep in ons hart zijn we allemaal gek op natuur. Kijk maar eens naar al die prachtige natuurseries op TV, ze trekken miljoenen kijkers.

Inmiddels is de Natuurschool een schoolreisbegrip geworden mede dankzij het Nationaal Schoolreis Magazine. Beide zijn uniek in hun soort, onnavolgbaar en bestaan 25 jaar. Authentiek ook, wat betekent dat er kapers op de kust liggen om jouw product te kopiëren. Maar besef goed: er is maar één Natuurschool en één Nationaal Schoolreis Magazine!

Namens de miljarden jaren oude natuur, nodig ik hierbij alle juffen, meesters en hun klassen uit voor een COOLE en onnavolgbaar leuke schoolreis in de Nederlandse natuur!

Ib S.O. Huysman, directeur Natuurschool


Jouw schoolreis
Vertel, wat is je verhaal, wat maakte je schoolreis zo speciaal? Schrijf ons je herinneringen, deel je (verkleurde) plaatjes, beschrijf de bestemmingen die vroeger zo anders waren. Voor wie die 'sentimental journey' aflegt in het Nationaal Schoolreis Magazine of online hebben wij een aardige 'traktatie'. Wat precies? Kijk hier.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!